Ovenschotel aardappel bolo courgette

Foto Cathy Van de Moortele
Ik wou eigenlijk een betere naam bedenken voor deze ovenschotel, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Het heeft wel iets van een moussaka, maar dan toch anders. Het is gewoon lekker!

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 jonge courgette, in blokjes gesneden
  • 350 gr gemengd gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • peper van de molen
  • zout
  • 30 gr vetstof
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 400 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 3-4 nieuwe aardappelen, gewassen en in heel fijne plakken gesneden
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een ovenschaal klaar.
  • Laat wat olie goed warm worden in een grote pan.
  • Fruit de uisnippers aan met de courgetteblokjes.
  • Verkruimel het gehakt boven de pan en laat het meebakken tot het niet meer roze ziet.
  • Giet de tomatenblokjes bij het vlees.
  • Kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen onder deksel.
  • Voor de bechamelsaus: laat de vetstof smelten in een steelpannetje.
  • Roer de bloem door de gesmolten vetstof tot je een mooie roux bekomt.
  • Voeg de hete melk toe en klop goed tot een schenkbare saus.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schenk een dun laagje bechamelsaus in de ovenschaal.
  • Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal op de saus.
  • Kruid met peper en zout.  
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Schep de vleessaus over de aardappeltjes en giet de rest van de bechamel over de vleessaus.
  • Met een aardappelmesje prik je een paar keer langs de zijkant, zodat de bechamel ook naar beneden kan vloeien.
  • Meng het paneermeel met de peterselie en strooi dit mengsel over het ovengerecht.
  • Bak de ovenschotel 45 - 60 min of tot de aardappeltjes mooi zacht zijn.
  • Zet de grill nog even aan, mocht het paneermeel nog geen mooie kleur gekregen hebben.
TIP:

Laat de ovenschotel 10 min rusten uit de oven voor je hem op tafel zet. Dat zal het makkelijker maken om te scheppen.

Reacties