Spaghetti met chorizo ragù

Foto Cathy Van de Moortele
Nu het BBQ seizoen is, vind je al wat vaker verse chorizoworstjes. Ik verwijder het velletje en gebruik dit heerlijk gekruide vlees als basis voor mijn ragù. Laat de saus zeker 3u op een zacht vuur garen, zodat ze zoveel mogelijk smaak kan ontwikkelen.

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 recept verse pasta, op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 plakjes ontbijtspek, gesnipperd
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 kleine wortel, geschraapt en in blokjes gesneden
  • 1/2 stengel selder, in blokjes gesneden
  • 285 gr chorizo worst, van het velletje ontdaan
  • 60 ml melk
  • 1 laurierblad
  • zout
  • 1 blik kerstomaten van Mutti
  • 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
  • een takje thijm, geritst
  • een klein takje rozemarijn, geritst en fijngehakt
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het pastadeeg volgens het recept. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten.
  • Maak de saus: laat de olie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de snippers spek aan. Het spek mag een klein beetje kleuren, maar niet krokant worden.
  • Voeg de ui, wortel en selder toe en laat die zacht worden.
  • Verkruimel de chorizoworstjes en roer goed om.
  • Laat meegaren tot het vlees niet meer rauw is.
  • Blus met melk en voeg het laurierblad en een snuifje zout toe.
  • Giet de kerstomaten bij de saus en voeg ook de tomatenpuree toe.
  • Doe de kruiden bij de saus.
  • Breng de saus even aan de kook en laat ze dan onder deksel zeker 3u garen op een zeer laag vuur.
  • Rol de pasta uit tot lange vellen.
  • Verwerk de pastavellen tot spaghetti. Ik heb deze keer mijn Italiaanse chitarra gebruikt.
  • Laat de pasta even drogen op een droogrek en kook de spaghetti daarna al dente in ruim, gezouten water.
  • Meng een beetje van de saus door de uitgelekte spaghetti en voeg wat van het pastakookvocht toe.
  • Serveer met de rest van de saus en zet het stuk Parmezaanse kaas op tafel, zodat iedereen naar believen kaas kan nemen.
TIP:

Kruid niet teveel bij. De chorizo is al behoorlijk pittig.
De melk maakt het vlees extra zacht en sappig. Je kan de melk ook vervangen door rode wijn.

Reacties