Groentelasagne

Foto Cathy Van de Moortele
Met de rest van het pastadeeg dat ik gisteren maakte voor de cannelloni, maakte ik deze
groentelasagne. Ik had zo'n 12 vellen over, waardoor ik de lasagne 6 lagen kon geven. Perfect!

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr pastabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • 75 gr eieren (1.5 ei), geklutst
  • 2 blikken tomatenblokjes (in totaal 800 gr)
  • 7 blaadjes basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen look, gepeld
  • 1 eetlepel Bomba tomatenpuree
  • snuifje zout
  • enkele chilivlokken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 200 gr wortelen, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 1 oranje paprika, in blokjes gesneden
  • 300 gr courgette, in blokjes gesneden
  • 1 teen look, gepeld
  • 170 gr spinazie, gewassen en gezwierd
  • snuif zout
  • peper van de molen
  • 450 gr ricotta
  • 175 gr mozzarella cucina, geraspt
  • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Stort de bloem op een houten plank en maak in het midden een kuiltje.
  • Giet de geklutste eieren in het kuiltje en voeg steeds meer van de bloem toe om een samenhangend, zijdezacht deeg te maken. Kneed lang genoeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten op kamertemperatuur.
  • Ondertussen maak je de marinarasaus: Doe de tomatenblokjes, basilicum, olijfolie, look, tomatenpuree in de keukenrobot en mix tot een gladde saus. Kruid met zout en chilivlokjes. 
  • Giet deze saus in een steelpan en breng ze aan de kook.
  • Verminder het vuur en laat deze saus op een zacht vuur smaak ontwikkelen.
  • We maken nu de groentesaus: laat de olie warm worden in een grote pot.
  • Fruit de uisnippers aan met de wortelschijfjes, paprikablokjes, courgette en look. Laat alles wat zachter volgen.
  • Spoel de kom van de keukenrobot uit en pulseer de groenten tot ze wat fijner zijn. Maak er geen puree van!
  • Zet de groenten weer op het vuur en laat de spinazie slinken in de groentesaus.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer de ricotta door de groentesaus.
  • Ondertussen rol je de pasta uit tot lange vellen. Snij vellen van 14x9 cm en laat die even drogen.
  • Kook de pastavellen 2 min in ruim, gezouten water.
  • Laat de pastavellen even schrikken in ijswater en laat ze dan drogen tussen propere keukenhanddoeken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat olie.
  • Schep een dun laagje marinarasaus in de schaal.
  • Leg een laagje lasagnevellen in de schaal en schep daarop wat van de groentesaus.
  • Lepel wat van de marinarasaus over de groenten.
  • Bestrooi met mozzarella en bouw zo verder op, tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. 
  • Als laatste zal je bovenaan marinarasaus hebben. Strooi hier de laatste mozzarella over.
  • Bak de lasagne 30 min in de oven, afgedekt met aluminiumfolie.
  • Haal de folie weg, strooi nog wat Parmezaanse kaas over de lasagne en bak nog 10 min.
  • Laat de lasagne 15 min rusten voor je hem aansnijdt en serveert.
TIP:

Ik heb de groentelasagne over 3 schalen verdeeld, zodat ik een deel kan invriezen voor later.
Bisco is een fijne bloemsoort van Dossche Mills. Je kan er zowel pizza als pasta mee maken. Mijn bloemsoorten koop ik allemaal bij Wittevrongel in Eeklo.
Geen zin om zelf pasta te maken of weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen? Kijk eens in het versvak bij de supermarkt, daar vind je ook al heel wat soorten verse pasta.

Reacties