Salade niçoise

Foto Cathy Van de Moortele
Met wat je in huis hebt, een maaltijdsalade maken. Vandaag geen brood gebakken maar ik wil mijn man wel graag zijn eten meegeven naar het werk. Vandaar mijn keuze om een maaltijdsalade te maken. Ik heb altijd tonijnsteaks in de vriezer en doordat ze mooi vacuüm geproportioneerd zijn, kan je ze snel en hygiënisch ontdooien. Presentatie is ook belangrijk. Vind jij dit ook een leuke manier om een salade op tafel te zetten? Zo kan iedereen nemen waar hij op dat moment zelf zin in heeft.
Vergeet niet om je gratis zakje scampi mee te bestellen, wanneer je de tonijn aankoopt. Nog tem 30/9/2019 geldt de promocode HHFREE als je het zakje scampi ook in je winkelwagentje legt. De salade niçoise dus!

Wat hebben we nodig:
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 klein teentje look, gepeld en geperst
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 tonijnsteaks, ontdooid en droog gedept
  • 3 eieren
  • 350 gr krieltjes, gewassen
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 150 gr sperzieboontjes, schoongemaakt
  • 1 Romeinse sla, de blaadjes losgemaakt
  • 1 kleine rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 10 zwarte, ontpitte olijven
  • 10 kerstomaatjes
  • 1 bokaaltje gemarineerde artisjokken, uitgelekt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • bieslook
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst de dressing en zet die nog even koel weg: meng de olie met de azijn, mosterd, look en peterselie in een bokaaltje. Kruid met peper en zout. Zet het deksel op het bokaaltje en schud goed, tot je een mooie emulsie krijgt.
  • Kruid de tonijnsteaks met peper en zout.
  • Laat een beetje olijfolie goed warm worden in antikleefpan.
  • Bak de tonijnsteaks aan beide kanten tot ze niet meer rosé zijn. Bak ze niet langer dan nodig, want je wil de tonijn niet uitdrogen.
  • Zet de gebakken tonijn koel weg.
  • Kook de eieren 10 min en laat ze schrikken in een ijsbad. Laat de eieren afkoelen in de koelkast.
  • Stoom de krieltjes gaar en snij ze onmiddellijk doormidden na het garen. 
  • Meng de krieltjes met de wijn. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Stoom de boontjes. Ik heb ze graag nog een beetje knapperig, maar mijn man eet ze liever helemaal zacht. Als je ze knapperig stoomt en dan meteen laat schrikken in een ijsbad, blijven ze mooi frisgroen.
  • Stel de salade samen: Schik de bladeren van de Romeinse sla in een grote kom.
  • Verdeel de lauwwarme krieltjes, rode uiringen, olijven, kerstomaatjes, artisjokken en kappertjes over de salade.
  • Pel de eieren en snij ze doormidden. Schik ze op de sla.
  • Haal de tonijn uit de koelkast en breek hem in grove stukken. Leg hem op de sla.
  • Werk af met de bieslook.
  • Lepel de dressing over de salade.
  • Zet de kom in het midden van de tafel en laat elke gast zijn eigen salade samenstellen.
TIP:

Voor een salade niçoise zou ik de tonijn niet rauw laten binnenin.
Voor de liefhebber: leg nog enkele ansjovisfileetjes bij de tonijn.

Reacties