Zoete aardappelpuree met kotelet en honing-pecansaus

Foto Cathy Van de Moortele
Zoete aardappel wordt bij ons nog niet vaak genoeg gegeten. Nochtans heel erg lekker en veelzijdig. Probeer deze aardappelpuree eens? Echt waar...

Wat hebben we nodig:
  • 650 gr zoete aardappel (2 grote), gewassen
  • 1/2 citroen
  • 1 teen look, gepeld en geplet
  • zout
  • klontje boter
  • peper en zout
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 2 varkenskoteletten met been
  • 2 eetlepels vloeiende bloem
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boerenboter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 50 ml witte wijn
  • 30 gr pecannoten, grof gehakt
  • 30 gr vloeibare honing 
  • peper en zout
  • enkele klontjes ijskoude boter
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de zoete aardappelen in grove, gelijke stukken en leg ze in een pot met koud water tot ze onder staan.
  • Voeg de 1/2 citroen, de teen look en een snuif zout toe en breng aan de kook.
  • Ondertussen bereid je de koteletten voor. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Doe de bloem met peper en zout in een diepvrieszak.
  • Leg de koteletten een voor een in de zak, sluit de zak en schud goed, zodat het vlees een dun gekruid bloemlaagje krijgt.
  • Laat wat olijfolie en boter goed warmen in een grote pan. 
  • Leg het vlees in de pan van zodra de boter uitgebruist is.
  • Voeg de uisnippers toe. 
  • Laat het vlees aan beide kanten gedurende enkele minuten mooi bruin bakken.
  • Haal het vlees uit de pan en hou warm.
  • Blus de pan met de witte wijn.
  • Roer de noten en honing onder de saus en kruid met peper en zout.
  • Leg het vlees terug in de pan.
  • Hou warm.
  • Giet de aardappelen af en plet ze met een pureestamper. Gooi de look en de citroen weg.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Roer een klontje boter door de puree en werk af met peterselie.
  • Werk de saus af met enkele klontjes ijskoude boter.
TIP:

Neem jonge zoete aardappelen. Vind je alleen de oudere, schil ze dan wel, zodat je geen taaie schillen in je puree hebt.

Reacties