Pretzel challah

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb al vaker challah gebakken. Dit zoete Joodse brood lijkt een beetje op onze melkbroden of brioches. Typerend is de afwerking met sesamzaad of maanzaad.  Deze versie in de vorm van pretzels, is heel leuk om te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 240 gr volle melk, lauwwarm
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 7 gr korrelgist
  • 100 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 30 gr vloeibare honing
  • snuifje zout
  • 2 eieren + 2 eierdooiers
  • 55 gr fijne griessuiker
  • 525 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 ei losgeklopt met een scheutje room
  • maanzaad, sesamzaad, ..
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een maatbeter, met de suiker en de korrelgist. Laat het papje 10 min staan, zodat de gist schuimig wordt.
  • Klop de boter met de honing, het zout, de eieren, eierdooiers en suiker.
  • Voeg het gistpapje toe en meng.
  • Voeg de bloem toe en meng.
  • Kneed het deeg 11 min of tot het mooi glanzend en elastisch geworden is. 
  • Voeg geen extra bloem toe aan het deeg. Het deeg zal heel erg kleverig zijn in het begin. Gebruik een deegschraper om het deeg te bewerken en op te tillen en blijf kneden, het komt goed.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 10 gelijke porties.
  • Rol een portie deeg uit tot een dunne, lange worst van zo'n 60 cm. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Maak een U-vorm van het deeg, met de uiteinden naar boven.
  • Kruis de uiteinden 2x en vouw de punten dan over de pretzel. Duw ze vast in het deeg.
  • Leg de pretzels op de bakplaten en dek af met propere doeken.
  • Laat de pretzels nog 40 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
  • Klop het ei met de room goed los en strijk de pretzels in met een dun laagje.
  • Bestrooi met zaadjes naar keuze.
  • Bak de pretzels 20-25 min of tot ze goudkleurig zijn.
TIP:

Zet je ovenwarmte niet te hoog, de pretzels mogen goudkleurig zijn, maar best niet te bruin. Challah die gebakken wordt op een te hoge temperatuur, zal droog en hard zijn.

Reacties