Jambalaya met coquilles
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 verse rookworst, in plakjes gesneden
- 50 gr (milde) chorizo, ontveld en in plakjes gesneden
- 500 gr coquilles, ontdooid
- 1 eetlepel cajun kruiden
- peper van de molen
- zout
- 1 laurierblad
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1/2 langwerpige sjalot, gepeld en gesnipperd
- 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
- 1 steel groene selder, in fijne brunoise gesneden
- 1 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
- 50 ml witte wijn
- 175 gr basmati rijst
- 750 gr kippenbouillon, heet
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
- Zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en laat hem langzaam aan goed warm worden.
- Doe de olie in de pan.
- Bak de stukjes worst even aan en voeg dan de coquilles toe.
- Kruid met cajun kruiden, peper en zout.
- Laat de coquilles kort meebakken en haal ze dan uit de pot. Zet ze weg tot je wilt gaan serveren.
- Voeg het laurierblad, de ui, sjalot, look, selder en paprika toe. Roer goed om.
- Laat even meebakken tot de ui glazig is.
- Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
- Voeg de rijst toe en roer goed om, zodat elke korrel alle smaken kan opnemen.
- Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet een deksel op de pan en verminder het vuur naar medium warmte.
- Laat 10 min garen.
- Roer om, zet het deksel weer op de pan en laat weer 10 min garen.
- Roer om, zet het deksel op de pan en laat nog eens 10 min garen.
- Roer de coquilles door de jambalaya, laat ze warmte krijgen.
- Werk af met de pijpajuin en serveer.
Vergeet niet om sriracha of tabasco op tafel te zetten, voor wie het pittig wil.
Jambalaya is het lekkerst met andouille worst, maar als je die niet kan vinden, is rookworst een prima vervanger. Deze verse rookworst kocht ik bij Albert Heijn.
Reacties