Rabarbergalette

Foto Cathy Van de Moortele
Het is weer die tijd van het jaar: rabarbertijd! Ik hou van deze zurige stelen, zeker als ze gezoet worden en je er een lekker dessert van maakt. Deze galette is zo klaar. Je kan er kant-en-klaar deeg voor gebruiken, maar ik gemaak het gewoon zelf, omdat het nu eenmaal poepsimpel is.

Wat hebben we nodig:
  • 175 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 130 gr ijskoude boter, in kleine blokjes gesneden
  • ijswater
  • 500 gr jonge rabarber, gewassen en in blokjes gesneden
  • 130 gr fijne griessuiker
  • 15 gr maïzena
  • snuifje zout
  • sap van 1/2 citroen
  • 100 gr notenpulp (optioneel)
  • merg van 1 vanillestok
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • hittebestendige suikerkristalletjes
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de ijskoude boterblokjes toe en pulseer tot je kruimels hebt.
  • Voeg al draaiende lepel voor lepel ijswater toe, tot het deeg net samenhangt maar niet kleverig is.
  • Maak een platte schijf van het deeg en wikkel dat in plastic folie. Laat het deeg 30 min opstijven in de koelkast.
  • Doe de rabarber in een kom met de suiker, maïzena, het zout, citroensap, notenpulp en vanillemerg.
  • Schep goed door elkaar en laat alles 30 min trekken.
  • Verwarm de oven op 190°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Rol het deeg uit tot een cirkel of een ovaal en leg die op de bakplaat.
  • Laat de vulling uitlekken in een zeef en schep ze op het midden van het deeg.
  • Verdeel het fruit maar laat de zijkanten vrij.
  • Vouw de zijkanten over het fruit, zodat het fruit niet kan uitlopen.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopte eierdooier en strooi er suikerkristalletjes over.
  • Bak de galette 30 min of tot ze goudbruin is.
  • Laat de galette 10 min afkoelen op de bakplaat.
  • Schuif de galette met het bakpapier op een serveerschaal en haal dan het papier vanonder de galette weg.
  • Serveer lauwwarm.
TIP:

Ik heb notenpulp van amandel gebruikt, die ik nog overhad van de amandelmelk die ik maak.

Reacties