Rabarbergalette
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 175 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 130 gr ijskoude boter, in kleine blokjes gesneden
- ijswater
- 500 gr jonge rabarber, gewassen en in blokjes gesneden
- 130 gr fijne griessuiker
- 15 gr maïzena
- snuifje zout
- sap van 1/2 citroen
- 100 gr notenpulp (optioneel)
- merg van 1 vanillestok
- 1 eierdooier, losgeklopt
- hittebestendige suikerkristalletjes
- Meng de bloem met het zout in de keukenrobot.
- Voeg de ijskoude boterblokjes toe en pulseer tot je kruimels hebt.
- Voeg al draaiende lepel voor lepel ijswater toe, tot het deeg net samenhangt maar niet kleverig is.
- Maak een platte schijf van het deeg en wikkel dat in plastic folie. Laat het deeg 30 min opstijven in de koelkast.
- Doe de rabarber in een kom met de suiker, maïzena, het zout, citroensap, notenpulp en vanillemerg.
- Schep goed door elkaar en laat alles 30 min trekken.
- Verwarm de oven op 190°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Rol het deeg uit tot een cirkel of een ovaal en leg die op de bakplaat.
- Laat de vulling uitlekken in een zeef en schep ze op het midden van het deeg.
- Verdeel het fruit maar laat de zijkanten vrij.
- Vouw de zijkanten over het fruit, zodat het fruit niet kan uitlopen.
- Bestrijk het deeg met losgeklopte eierdooier en strooi er suikerkristalletjes over.
- Bak de galette 30 min of tot ze goudbruin is.
- Laat de galette 10 min afkoelen op de bakplaat.
- Schuif de galette met het bakpapier op een serveerschaal en haal dan het papier vanonder de galette weg.
- Serveer lauwwarm.
Ik heb notenpulp van amandel gebruikt, die ik nog overhad van de amandelmelk die ik maak.
Reacties