Bloomer

Foto Cathy Van de Moortele
Dit brood is een typisch wit, Engels brood. De typische 3 - 4 inkepingen bovenaan, horen er bij. Ze zorgen er voor dat het brood een goede ovenrijs kent en niet op andere plaatsen scheurt. Topper!

Wat hebben we nodig:
  • 310 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 40 gr boerenboter
  • 8 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een grote kom en los de gist er in op.
  • Stort de bloem op het water en voeg de boter en het zout toe.
  • Kneed alle ingrediënten kort door elkaar tot er niets meer aan de kom blijft kleven.
  • Bestuif je werkblad heel lichtjes met wat bloem en stort het deeg op je werkblad.
  • Kneed 10 min met de hand. Het deeg zal behoorlijk plakkerig zijn maar voeg geen extra bloem toe, het komt helemaal goed.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een deksel en laat het brood 1u rijzen.
  • Keer de kom om op je werkblad. Het deeg zal er mooi uitvallen.
  • Ontgas het deeg en laat het even rusten.
  • Kneed het deeg nog even kort door en bol het dan mooi op. Geef het een ovalen vorm.
  • Bestuif de onderste schaal van de broodbakbol en leg het brood er mooi op. Dek af met de koepel.
  • Laat het deeg nogmaals 1u rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C.
  • Bestuif het brood met wat bloem en wrijf het zachtjes open met je hand.
  • Snij het brood 3 - 4 keer in met een scherp (lame) mesje.
  • Zet de koepel weer op de schaal en bak het brood 38 min.
  • Verwijder de koepel en bak het brood nog 3 - 4 min of tot het mooi goudgekleurd is.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Ik hou er wel van, om af en toe eens een witbrood te eten. Besmeerd met boerenboter en aardbeienconfituur en daarbij koffie met veel melk. Zalig!
Heb je geen broodbakbol? Laat dan een pizzasteen mee opwarmen in de oven. Op het onderste rek zet je een bakblik met water en ook dat blik laat je mee opwarmen. Vorm het brood voor de tweede rijs op een vel bakpapier en leg het gerezen brood met bakpapier op de hete pizzasteen.

Reacties

Walter zei…
Cathy wij zijn in een woordenwisseling geraakt met bol.com omdat dat lamé-mesje niet in de doos zat niettegenstaande dat op de doos vermeldt stond "inclus". Hoe was de ervaring met uw aankoop? De site van Emile Henry is niet zo duidelijk of het er al dan niet bijzit. Graag jouw reactie. Indien toch apart te kopen, goei adresje? Bij Tompress hebben ze dat voor 6 euro maar dan nog een 11 euro verzending...
Thanks for your reply
Dag Walter,

ik heb ooit 1 Emile Henry lamé mesje gekregen, ik vermoed bij mijn broodbakbol. Het mesje wordt nooit gebruikt want is niets waard. Ik bestel mijn mesjes gewoon bij Aliexpress en die snijden zoals het hoort.
het is wel zo als er op de doos staat dat het mesje erin hoort te zitten, dat er dan ook wel degelijk een mesje in hoort te zitten.

Zoete groet,

Cathy