Kaneelspiraalbrood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 220 - 250 gr water
- 10 gr verse gist
- 360 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 45 gr aardappelvlokken voor puree
- 20 gr mager melkpoeder
- 8 gr zout
- 35 gr fijne griessuiker
- 85 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 50 gr kristalsuiker
- 5 gr kaneel
- 5 gr bloem
- 1 ei, losgeklopt
- Doe het water in de kom van de Kenwood (begin met 220 gr) en breek er de gist in.
- Doe de bloem, aardappelvlokken en het melkpoeder bij het vocht.
- Strooi het zout bovenaan, naast de suiker en de boter.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
- Voeg extra water toe tijdens het kneden.
- Maak een bal van het deeg en laat het in een lichtjes ingevette kom met deksel 45 min rijzen.
- Ontgas het deeg en rol het uit tot een rechthoek.
- Meng de kristalsuiker met de kaneel en de bloem.
- Strooi deze mengeling uit over het deeg, dat je eerst met losgeklopt ei hebt besmeerd.
- Rol het deeg op, langs de korte kant te beginnen en leg het in een rechthoekige, lichtjes ingevette en bebloemde broodvorm met deksel (ik gebruik de broodbakvormen van Emile Henry).
- Laat het deeg nogmaals 45 min rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
- Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak het brood (onder deksel) 40 min in de hete oven.
- Laat het brood nog 5 min verder garen zonder deksel.
- Keer de vorm om en laat het brood op een rooster helemaal afkoelen.
Snij het brood in dikke plakken en toast ze voor het ontbijt. Besmeer met boerenboter.
Reacties