Kaneelspiraalbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Heel vreemd is dat, om aardappelvlokken toe te voegen aan een broodrecept, maar het werkt! Ik doe er ook melkpoeder bij ipv melk. Probeer het maar eens!

Wat hebben we nodig:
  • 220 - 250 gr water
  • 10 gr verse gist
  • 360 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 45 gr aardappelvlokken voor puree
  • 20 gr mager melkpoeder
  • 8 gr zout
  • 35 gr fijne griessuiker
  • 85 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 5 gr kaneel
  • 5 gr bloem 
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood (begin met 220 gr) en breek er de gist in.
  • Doe de bloem, aardappelvlokken en het melkpoeder bij het vocht.
  • Strooi het zout bovenaan, naast de suiker en de boter. 
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden. 
  • Voeg extra water toe tijdens het kneden.
  • Maak een bal van het deeg en laat het in een lichtjes ingevette kom met deksel 45 min rijzen.
  • Ontgas het deeg en rol het uit tot een rechthoek.
  • Meng de kristalsuiker met de kaneel en de bloem.
  • Strooi deze mengeling uit over het deeg, dat je eerst met losgeklopt ei hebt besmeerd.
  • Rol het deeg op, langs de korte kant te beginnen en leg het in een rechthoekige, lichtjes ingevette en bebloemde broodvorm met deksel (ik gebruik de broodbakvormen van Emile Henry).
  • Laat het deeg nogmaals 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
  • Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak het brood (onder deksel) 40 min in de hete oven.
  • Laat het brood nog 5 min verder garen zonder deksel.
  • Keer de vorm om en laat het brood op een rooster helemaal afkoelen.
TIP:

Snij het brood in dikke plakken en toast ze voor het ontbijt. Besmeer met boerenboter.

Reacties