Notenmelk
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 100 - 200 gr blanke noten (hazelnoten, amandelen, cashews, pistache, macademia, walnoten, tijgernoten ...)
- 1 l water
- Als de noten heel droog zijn, week ze dan in koud water. Je mag ze de hele nacht weken, maar als je niet veel tijd hebt, volstaat een half uur ook al.
- Giet het weekwater weg.
- Giet 1 liter water in de hoge beker van de Chufamix.
- Zet de zeef in de beker en doe daar de (geweekte) noten in.
- Gebruik een staafmixer om de noten te mixen.
- Hef de zeef omhoog en gebruik een houten lepel om de resten om te roeren tot je de pulp ziet.
- Gebruik nu de meegeleverde stamper om zachtjes de resterende "melk" door de zeef te duwen.
- Je notenmelk is klaar.
Foto Cathy Van de Moortele - Zet het deksel op de beker. De notenmelk kan tot 3 dagen vers gehouden worden in de koelkast waarbij de smaak intenser wordt.
Heb je geen Chufamix? Niet getreurd. Mix de noten met het water in de blender of met een staafmixer. Giet alles door een kaasdoek of fijne zeef.
Je kiest zelf hoeveel noten je gebruikt. Ik heb 100 gr hazelnoten gebruikt voor deze notenmelk en voor mij was dat voldoende.
Je kan de noten ook droog roosteren voor extra smaak.
Liever een iets zoetere melk? Voeg dan 1 - 3 ontpitte dadels toe aan de notenmelk en mix die mee. Of zoet met agave, honing, zoetstof, suiker, ... naar smaak.
Je kan ook andere smaakjes toevoegen: kaneel, vanille, cacao, ..
De Chufamix kan je niet alleen gebruiken om notenmelk te maken, maar je kan ook "melk" maken van zaden en pitten of van granen zoals rijst, quinoa, haver, .. Hou je van detox sapjes zoals de groene sappen? Kan allemaal! Kijk op de website voor meer recepten.
Ik heb zelf de noten niet geweekt.
Reacties