Romige mosterdkip met andijvie

Foto Cathy Van de Moortele
Ontboute kippendijen zijn helemaal mijn ding. Geen gedoe met botjes en lekker sappig vlees. Daar doe je het toch voor? Deze kippendijen komen in een romige mosterdsaus met veel sjalot. De zachte andijvie heb ik geserveerd in een eenvoudige bechamelsaus en dat doet het prima met gestoomde krieltjes.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr ontboute kippendijen
  • peper van de molen
  • zout
  • vetstof
  • 2 lange sjalotten, gepeld en gesnipperd in de lengte
  • 40 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels graantjesmosterd
  • enkele takjes jonge thijm
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels culinaire room
  • 200 gr andijvie, gewassen en gesnipperd
  • vetstof
  • nootmuskaat
  • 25 gr vetstof
  • 25 gr vloeiende bloem
  • 250 gr melk
  • 1 koffielepel Dijon mosterd
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Dep de kip droog en kruid ze rondom met peper en zout.
  • Laat vetstof smelten in een zware pan, type Le Creuset.
  • Eens de boter uitgebruist is, leg je de kip in de pan en laat je ze aan beide zijden mooi kleuren. Ze hoeft nog niet te garen.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm.
  • Bak de sjalotten in hetzelfde vet.
  • Blus met de wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de bouillon en graantjesmosterd toe en breng even aan de kook.
  • Voeg de kip weer toe en zet de pan onafgedekt in de oven voor 15 min.
  • Ondertussen maak je de andijvie klaar.
  • Schud de andijvie uit zodat het meeste vocht weg is.
  • Laat wat vetstof smelten in een hapjespan en voeg de andijvie toe.
  • Laat de andijvie slinken.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • In een steelpan laat je de boter smelten.
  • Roer de bloem eronder met een klopper tot je een gebonden roux bekomt.
  • Voeg de melk en mosterd toe en klop tot een gebonden bechamelsaus.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer de andijvie onder de saus.
  • Haal de kip uit de pan.
  • Zet de pan weer op het vuur en meng de Dijonmosterd en room onder de saus.
  • Werk af met verse peterselie.
TIP:

Andijvie is ook lekker rauw, fijngesnipperd, als salade. Geef er lookvinaigrette bij.

Reacties