Focaccia met rozemarijn

Foto Lana Joos
Een ideaal brood voor zonnige dagen: focaccia met rozemarijn en grof zeezout. Haal lekkere burrata in huis, laat wat kerstomaatjes zachtjes garen met flink wat peper en schenk maar al een glaasje rode wijn uit...

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr water, lauwwarm
  • 1 lepeltje fijne griessuiker
  • 1 zakje korrelgist (7 gr)
  • 500 gr pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • 100 gr olijfolie
  • 10 gr zout
  • Maldon zoutvlokken
  • verse rozemarijn, geritst
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in een kom en los er de suiker in op.
  • Roer er de gist onder.
  • Laat het papje schuimig worden. Reken daar zo'n 10 min voor.
  • Stort de bloem op je werkblad en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistwater in het kuiltje, samen met 45 gr van de olie.
  • Meng goed door elkaar.
  • Voeg het zout toe en meng goed.
  • Kneed het deeg tot het mooi zacht en homogeen is.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom en dek af met een deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Vet een bakplaat in.
  • Stort het deeg op de plaat en druk het uit tot de gewenste vorm. Probeer het deeg overal even dik te laten: zo'n 3cm. 
  • Druk met je vingers overal kuiltjes in het deeg.
  • Besprenkel het deeg met olijfolie en dek af met plastic folie.
  • Laat het deeg 40 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Druk je vingers nogmaals in het deeg.
  • Versier je focaccia met de rozemarijnnaaldjes.
  • Bestrooi met het Maldon zout en sprenkel er de rest van de olijfolie over.
  • Bak het brood goudbruin in 20 min.
  • Laat de focaccia afkoelen op een rooster.
TIP:

Varieer met de kruiden. Denk aan oregano en thijm.

Reacties