Vanille cupcakes met slagroom
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 140 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 4 gr bakpoeder
- klein snuifje zout
- 160 gr fijne griessuiker
- 2 eieren
- 160 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- 1 eetlepel vanille extract
- 15 gr melk
- 2 brikjes slagroom
- 80 gr poedersuiker
- 2 blaadjes gelatine
- Verwarm de oven voor op 175°C en zet 2 silicone muffinvormen klaar. Bekleed ze met papieren vormpjes.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en meng ze met de suiker.
- In een andere kom klop je de eieren los. Voeg de boter toe en meng goed met de garde, tot de eieren en de boter een egaal mengsel vormen.
- Voeg de vanille en de melk toe.
- Meng de natte ingrediënten kort door de droge.
- Verdeel het beslag over 12 vormpjes. De vormpjes mogen maar halfvol zijn. Zo krijg je cupcakes en geen muffins. Cupcakes moeten vlak zijn bovenaan, zodat je er een toef slagroom of boterroom kan opspuiten.
- Bak de cucpakes 20 min.
- Laat ze 5 min afkoelen in de silicone vorm en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
- Laat de gelatineblaadjes weken in een bakje met koud water.
- Verwarm 1 eetlepel water in de microgolf gedurende 30 sec.
- Nijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme water.
- Klop de room half op.
- Voeg de poedersuiker toe en klop nog wat meer op, tot de zachte pieken wat vaster zijn.
- Voeg het gelatinemengsel straalsgewijs toe aan de slagroom terwijl je hem verder opklopt. Klop niet te lang, want je wilt opgeklopte slagroom, geen boter.
- Eens de cupcakes volledig afgekoeld zijn, werk je ze af met de slagroom.
- Versier naar hartelust!
De gelatine in de slagroom zal zorgen voor extra stevigheid. Bewaar de afgewerkte cupcakes in de koelkast.
Reacties