Griekse yoghurtbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al eens melkbrood gemaakt, waarbij je een roux van melk en bloem moest toevoegen? Dat zorgt namelijk voor heel luchtig en zacht brood. Ik heb deze broodjes gebakken in mijn Emile Henry broodjesvorm. Heb je die niet, dan kan je gerust een tulbandvorm gebruiken.

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr volle melk
  • 25 gr bloem
  • 70 gr volle melk
  • 60 gr Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • 30 gr fijne griessuiker
  • 4 gr korrelgist
  • 300 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr water
  • 50 gr fijne griessuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een steelpannetje en maak hem warm (niet koken).
  • Zet het pannetje van het vuur en roer de bloem snel door de melk. Blijf roeren tot je een mooi gebonden roux hebt.
  • Doe de roux, melk, yoghurt, ei en suiker in de kom van de Kenwood.
  • Meng de gist onder de bloem en stort die op de natte ingrediënten.
  • Leg de boter op de bloem.
  • Kneed het deeg 11 min op stand 1.
  • Laat het deeg 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg en laat het 5 min rusten.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 8 gelijke porties.
  • Bol de porties op en laat ze 10 min rusten.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Duw de balletjes plat en rol ze ovaal uit. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Rol de ovalen deeglapjes op tot een dikke sigaar.
  • Halveer deze "sigaren" en schik ze rechtopstaand naast elkaar in de broodjesvorm van Emile Henry (of in een tulbandvorm).
  • Zet het deksel op de vorm en laat de broodjes 30 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 160°C.
  • Bak de broodjes 25 min met deksel en nog 8 min zonder.
  • Maak ondertussen de suikersiroop: doe de suiker met het water in een steelpan. Breng aan de kook en laat op het vuur staan tot de suiker weggesmolten is.
  • Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze meteen met de nog warme suikersiroop.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen.
TIP:

Als je de broodjes in een tulbandvorm bakt, zet de oven dan op 150°C.

Reacties