Bibimbap met varkensvlees

Foto Cathy Van de Moortele
Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht, vandaag geserveerd met rul gebakken varkensgehakt. Kies een kwaliteitsgehakt en geniet van de extra groentjes. Roer alles om net voor je wilt gaan eten.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr jasmijnrijst
  • 2 wortelen, geschraapt
  • olie
  • 1 kleine courgette, gewassen en in de lengte gehalveerd
  • peper en zout
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd (wit apart van groen)
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 eetlepel getoaste sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel sriracha
  • enkele druppels vloeibare zoetstof
  • 285 gr varkensgehakt
  • 1 stukje verse gember, geschild en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de rijst gaar in lichtgezouten water. Hou de rijst warm.
  • Met een juliennepeller trek je lange linten van de wortelen.
  • Laat een beetje olie warm worden in een antikleefpan en gaar de wortellinten.
  • Kruid met peper en zout.
  • Hou de wortellinten warm in een kom.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan.
  • Snij de gehalveerde courgetten in plakjes.
  • Roerbak de courgette tot ze zacht en lichtjes gekleurd zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Hou de courgette warm bij de wortelen.
  • Maak de sausjes: eerst overgiet je het wit van de pijpajuintjes met de azijn en een snuifje zout. 
  • In een tweede kommetje meng je de sesamolie met de sojasaus, sriracha, zoetstof.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan en bak het gehakt rul. 
  • Voeg de look en gember toe en roerbak die mee tot het vlees grijs geworden is.
  • Blus het vlees met de sojasaus en laat die verdampen. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de rijst over 2 kommen. 
  • Beleg met wortel, courgette en gehakt.
  • Verdeel beide sausjes over de kommen.
  • Werk af met het groen van de pijpajuintjes.
  • Net voor je de bibimbap gaat eten, meng je alles door elkaar.


TIP:

Ook lekker met kippengehakt!


Reacties