Bibimbap met varkensvlees
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 150 gr jasmijnrijst
- 2 wortelen, geschraapt
- olie
- 1 kleine courgette, gewassen en in de lengte gehalveerd
- peper en zout
- 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd (wit apart van groen)
- 50 ml witte wijnazijn
- 1 eetlepel getoaste sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 koffielepel sriracha
- enkele druppels vloeibare zoetstof
- 285 gr varkensgehakt
- 1 stukje verse gember, geschild en fijngesnipperd
- 2 tenen look, gesnipperd
- 1 eetlepel sojasaus
- peper van de molen
- Kook de rijst gaar in lichtgezouten water. Hou de rijst warm.
- Met een juliennepeller trek je lange linten van de wortelen.
- Laat een beetje olie warm worden in een antikleefpan en gaar de wortellinten.
- Kruid met peper en zout.
- Hou de wortellinten warm in een kom.
- Voeg wat extra olie toe aan de pan.
- Snij de gehalveerde courgetten in plakjes.
- Roerbak de courgette tot ze zacht en lichtjes gekleurd zijn.
- Kruid met peper en zout.
- Hou de courgette warm bij de wortelen.
- Maak de sausjes: eerst overgiet je het wit van de pijpajuintjes met de azijn en een snuifje zout.
- In een tweede kommetje meng je de sesamolie met de sojasaus, sriracha, zoetstof.
- Voeg wat extra olie toe aan de pan en bak het gehakt rul.
- Voeg de look en gember toe en roerbak die mee tot het vlees grijs geworden is.
- Blus het vlees met de sojasaus en laat die verdampen.
- Kruid met peper en zout.
- Verdeel de rijst over 2 kommen.
- Beleg met wortel, courgette en gehakt.
- Verdeel beide sausjes over de kommen.
- Werk af met het groen van de pijpajuintjes.
- Net voor je de bibimbap gaat eten, meng je alles door elkaar.
TIP:
Ook lekker met kippengehakt!
Reacties