Koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Had je ooit de intentie om elke morgen havermout te eten, maar blijft de doos in je kast staan? Haal ze er maar uit en gebruik de havermout om deze heerlijke koekjes van te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 225 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr lichtbruine suiker
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 3 eieren
  • het merg van 1 vanillestok
  • 260 gr patisseriebloem
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 5 gr espressopoeder
  • 175 gr havermout
  • 175 gr chocolate chips
  • 100 gr blanke hazelnoten, gehakt
  • (optioneel: 100 gr gedroogd fruit)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Klop de boter romig.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en blijf verder kloppen tot alle suiker opgelost is.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Meng het vanillemerg onder de bloem, samen met het natriumcarbonaat, het zout en het espressopoeder.
  • Meng deze droge ingrediënten onder de natte tot je een mooie, homogene massa hebt.
  • Meng de havermout met de chocolate chips en de noten (en eventueel gedroogd fruit) en spatel dit onder het koekjesbeslag.
  • Schep met behulp van 2 koffielepeltjes gelijke hoopjes beslag op de bakplaten. Laat voldoende tussenruimte, want de koekjes zullen iets uitlopen.
  • Bak de koekjes 12 - 14 min of tot het heerlijk ruikt in je keuken.
  • Laat de koekjes afkoelen op roosters.
TIP:

Verrijk je koekjes met rozijnen, veenbesjes, krenten, gojibessen, stukjes abrikoos, ...
Het espressopoeder zal de koekjes niet naar koffie laten smaken, maar versterkt wel de smaak van de chocolade in de koekjes. Kies voor zeer fijngemalen espressopoeder.

Reacties