Geroosterde aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele
Omdat niet enkel gratin dauphinois bij een zondagslunch hoort: deze geroosterde aardappelen doen het minstens zo goed. Gebruik ganzenvet als je dat kan vinden en anders ga je voor smout. Dit is net wat geroosterde aardappelen zo onweerstaanbaar maakt.

Wat hebben we nodig:

  • 5 aardappelen, gewassen en geschild
  • 100 gr ganzenvet
  • peper van de molen
  • zeezout

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken. Snij ze niet te klein, want je wil een knapperige buitenkant maar ook een kruimige binnenkant.
  • Zet een ovenschaal met het ganzenvet in de hete oven en laat het vet goed opwarmen.
  • Doe de stukken aardappel in een pot met lichtgezouten water en breng aan de kook.
  • Laat de aardappelen 6 min koken en giet ze af.
  • Schud de aardappelen even op in de pot, zodat ze wat ruwe kantjes krijgen. Die zorgen namelijk straks voor extra knapperigheid.
  • Leg de aardappelen voorzichtig in het hete ganzenvet en draai ze om met een lepel, zodat alle kanten een laagje vet krijgen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Rooster de aardappelen 45 min of tot ze mooi krokant gebakken zijn.
  • Schep de aardappelen op keukenpapier en laat ze even uitdruppen.
  • Serveer meteen.

TIP:

Heerlijk bij rosbief of orloffgebraad.

Reacties