Zuiderse zachte broodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit zijn ideale lunchbroodjes. Je belegt ze thuis, neemt ze mee naar het werk en maakt iedereen jaloers. Ze blijven mooi zacht en doen het prima met hartig beleg.

Wat hebben we nodig:
  • 325 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 500 patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 1 eetlepel provençaalse kruiden
  • 8 gr zout
  • 5 gr olijfolie
  • extra olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek er de gist in.
  • Stort de bloem op het water.
  • Verdeel de kruiden, het zout en de 5 gr olijfolie over de bloem.
  • Kneed het deeg 2 min traag en 6 min op een iets hogere snelheid.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 15 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 15 bolletjes van zo'n 55 gr per stuk.
  • Verdeel de deegballetjes over 3 lichtjes ingevette bakplaten.
  • Dek af met een handdoek.
  • Laat de broodjes 20 min rijzen.
  • Ontgas de broodjes door ze plat te drukken.
  • Strijk de broodjes in met olijfolie.
  • Laat de broodjes 70 min rijzen of tot ze meer volume gekregen hebben.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 240°C.
  • Bak de broodjes 5 min of tot ze lichtjes gekleurd zijn.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen op roosters.
  • Beleg de broodjes en serveer.
TIP:

Bewaar de broodjes in een plastic zak, zodat ze niet uitdrogen en mooi zacht blijven. Je kan ze de volgende dag ook nog eten.
Deze broodjes zijn een soort ovenkoeken. Ze worden kort gebakken op hoge temperatuur en ze hoeven niet echt te kleuren, zodat ze mooi zacht blijven.

Reacties