Zoete aardappelfrietjes

Foto Cathy Van de Moortele
Tijdens een driedaags bezoek aan Berlijn, gingen we op de eerste avond eten bij Upper Burger Grill. We aten er niet alleen de beste burger ooit, maar ook de beste zoete aardappelfrietjes. Die wou ik thuis ook kunnen maken. Je moet een paar regeltjes in acht nemen, om krokante frietjes te krijgen. Maar als goeie Belg...

Wat hebben we nodig:
  • zoete aardappel, gewassen
  • maïzena
  • koolzaadolie
  • paprikapoeder
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de zoete aardappel in plakken en daarna in gelijke frieten.
  • Leg de frieten in een grote kom water, voor minstens een uur, zodat overtollig zetmeel vrijgegeven wordt.
  • Spoel de frieten af in een vergiet en droog ze in een handdoek.
  • Verwarm de oven voor op 225°C en bekleed enkele bakplaten met aluminiumfolie. Vet de folie lichtjes in met bakspray. Sla deze stap niet over, of je frietjes kleven vast aan de folie straks!
  • Doe de frietjes in een diepvrieszakje en schep er een grote lepel maïzena bij.
  • Doe de zak dicht en schud goed. 
  • Er moet een heel dun laagje maïzena op de frietjes liggen, bijna onzichtbaar. De maïzena zorgt voor krokante frietjes.
  • Besprenkel nu de frietjes met olie en bestuif ze met paprikapoeder.
  • Leg de frietjes op de bakplaat, in rijen, zonder dat ze elkaar raken.
  • Bak ze 20 min en draai ze halverwege de baktijd om.
  • Aan het einde van de baktijd, draai je de oven uit en laat je ze nog 10 min in de oven staan met de deur half open. Dit maakt ze nog krokanter.
  • Kruid af met zout.
TIP:

Je kan ervoor kiezen om de aardappelen al dan niet te schillen. Ik vind het wel prima, zo met de schil.
Serveer de frietjes met ketchup, aïoli of salsa brava.
Doe geen zout op de frietjes tot ze gebakken zijn. Te vroeg kruiden met zout, zorgt voor slappe frieten.

Reacties