Tortilla de patatas met aïoli en geroosterde tomatensalade

Foto Cathy Van de Moortele
Mijn tweede recept van de Marley Spoon maaltijdbox. Ik had er al meteen zin in toen ik de gerechten koos die ik wou bestellen. Aardappeltortilla is top. Ik eet het zowel warm als koud. De geroosterde tomatensalade (ik heb er 2 extra tomaten bij gedaan, want 1 tomaatje en 1 paprika vond ik wel wat weinig groenten voor 2 personen) deed het er heel goed bij. Voor mijn man heb ik er nog kip bij gebakken, omdat hij toch graag een stukje vlees heeft.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 500 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 100 ml water
  • 1 gele paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 3 tomaten, in plakjes gesneden
  • zeste van 1/2 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper en zout
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 30 gr panko
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 45 gr water
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat met aluminiumfolie klaar.
  • Laat wat olie warm worden in een pan.
  • Fruit de uien glazig en zacht op een medium vuur.
  • Ondertussen snij je de aardappelen in dunne plakjes. Dat lukt best met een mandoline.
  • Schep de uien over in een kommetje en doe wat extra olie in de pan.
  • Bak de aardappeltjes aan alle kanten tot ze wat kleur krijgen.
  • Voeg het water toe en zet een deksel op de pan, zodat ze beetgaar stomen.
  • Eens het water weg is, haal je het deksel weer weg en laat je de aardappeltjes nog even verder bakken.
  • Leg de reepjes paprika op de bakplaat en besprenkel met olie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Rooster de reepjes 5 - 10 min of tot ze wat zachter zijn.
  • Beleg met de plakjes tomaat.
  • Meng de peterselie met 1/3 van de look, de panko, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.
  • Strooi dit gekruide paneermeel over de tomaatjes en zet de bakplaat even onder de grill, zodat het korstje mooi goudbruin wordt.
  • Maak de aïoli: meng de mayonaise met 1/3 van de look, de limoenzeste en het limoensap.
  • "Breek" de aardappelschijfjes in kleinere stukjes.
  • Meng de aardappelschijfjes met de losgeklopte eieren, het water, peper en zout.
  • Voorzie de pan van extra olie en laat de aardappelmassa erin glijden.
  • Bak de tortilla goudbruin aan één kant.
  • Leg een groot bord op de pan, draai alles in 1x om en laat de tortilla weer in de pan glijden om de andere kant te bakken.
  • Snij de tortilla in punten en serveer met de geroosterde groentjes en de aïoli.
TIP:

Ik vind het makkelijker om de tortilla om te draaien als de aardappelschijfjes gebroken zijn. Dan hangt alles beter aan elkaar vast.

Reacties