Wafels

Foto Cathy Van de Moortele
Het is miezerig weer, koud, nat. Vrije dag en geen zin om naar buiten te gaan. Maar wel heel erg veel zin in een versgebakken wafel: krokant van buiten, smeuïg van binnen. Jij ook? Het beslag kan je afgedekt tot een week in de koelkast bewaren. Roer het nog eens goed om voor je het beslag in je voorverwarmde wafelijzer schept.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eieren
  • 420 gr halfvolle melk
  • 100 gr neutrale olie (ik heb Mix4 gebruikt)
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 280 gr patisseriebloem
  • 15 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • het merg van 1 vanillestokje
Hoe gaan we te werk:
  • Voorzie je wafelijzer van de mal voor Brusselse wafels (grote vakjes) en vet het lichtjes in met wat olie of bakspray.
  • Verwarm het ijzer voor op stand 6 (ik heb 8 standen).
  • Met een garde klop je de eieren los met de melk, olie en suiker.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Voeg de bloem in deeltjes toe aan de natte ingrediënten.
  • Klop met een garde. Er mogen nog wat klontertjes in zitten.
  • Klop het vanillemerg door het beslag.
  • Schep 1 kant van het wafelijzer helemaal vol met beslag, zodat je de vakjes niet meer ziet. Zorg ervoor dat je niet teveel beslag gebruikt, anders stroomt het uit je wafelijzer straks.
  • Doe het wafelijzer dicht en draai het om, zodat het beslag in het andere vak loopt.
  • Laat de wafel in het wafelijzer zitten tot de stoom volledig weg is. Dat zorgt voor een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant.
TIP:

Hou de wafels warm in een oven van 100°C.
Giet het beslag in een maatbeker met teutje, dat maakt het vullen van het wafelijzer makkelijker. Heeft die maatbeker ook een deksel? Dan kan hij meteen zo de koelkast in voor later gebruik.
Serveer met je favoriete toppings: boter, bloemsuiker, esdoornsiroop, vers fruit, slagroom,...
Gebruik bruine patisseriebloem of ga meteen voor meel voor een gezondere versie.

Reacties