Pasta geroosterde broccoli en courgettesaus

Foto Cathy Van de Moortele
Het laatste gerecht uit mijn Marley Spoon maaltijdbox van deze week. Verrassend lekker, moet ik zeggen. Ik zou er nooit aan gedacht hebben om, ten eerste, broccoli te roosteren in de oven en ten tweede, om courgette te gebruiken als basis voor een pastasaus. Maar het werkt! De citroen zorgt voor een zuurtje en de pijnboompitten voor crunch.

Wat hebben we nodig:
  • 1/2 broccoli, in roosjes verdeeld
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 250 gr spaghetti
  • 1 kleine ui, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 1/2 courgette, in halve maantjes gesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • 125 ml water
  • 20 gr pijnboompitten, getoast in een droog pannetje
  • zeste van 1/2 citroen
  • sap van 1/2 citroen
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  • Verdeel de broccoliroosjes over het bakblik.
  • Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Rooster de broccoli 15 - 20 min of tot hij mooi begint te kleuren.
  • Ondertussen kook je de spaghetti beetgaar in ruim, gezouten water.
  • In een pot laat je 1 eetlepel olie smelten.
  • Fruit de uiringen glazig en voeg de look toe. Laat die even meefruiten.
  • Roerbak de courgette mee tot ze wat zachter geworden is.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de groenten en blus met het water.
  • Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat de groenten dan zacht worden in 10 min.
  • Pureer de courgetten met de staafmixer. Er mogen nog wat stukjes in zitten.
  • Werk deze saus af met Parmezaanse kaas, citroenzeste en -sap.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep de al dente pasta door de saus en voeg eventueel wat pastakookvocht toe. Dit zorgt ervoor dat de saus indikt, mooi blinkt en het mengen van de pasta met de saus makkelijker verloopt.
  • Schep de geroosterde broccoli en de pijnboompitjes door de pasta.
  • Verdeel over 2 diepe kommen en geniet.
TIP:

Laat de Parmezaanse kaas weg als je het gerecht vegan wil maken.

Reacties