Cupcakes

Foto Cathy Van de Moortele
Deze cupcakes zijn zo licht en luchtig, dat je er gerust twee mag eten, zonder schuldgevoel. Ik eet ze liefst puur, zonder frosting of franjes of andere toevoegingen. Slechts een heel subtiele hint van kaneel, that's it.

Wat hebben we nodig:
  • 3 eieren
  • 175 gr fijne griessuiker
  • 60 gr volle melk
  • 190 gr neutrale olie (ik gebruik Mix4)
  • 210 gr patisseriebloem (ik gebruik Suprème)
  • 7 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • snuifje kaneel
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de eieren op met de suiker tot je een dikke, lichtgekleurde massa bekomt. Neem daar je tijd voor, het is belangrijk.
  • Voeg de melk en de olie toe en klop nogmaals op.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en kaneel. 
  • Meng deze droge ingrediënten door de natte met een garde.
  • Dek af en laat het beslag 3u rusten en opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 240°C en vul 12 cupcake holtes met papieren vormpjes.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de vormen.
  • Zet de bakplaten in de oven en verlaag de temperatuur naar 220°C.
  • Bak de cupcakes 15 min of tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Prik in het midden van de cupcakes om te zien of ze gaar zijn. Er mag geen beslag aan de prikker meer blijven kleven.
  • Laat de cupcakes in de vormpjes afkoelen op roosters.
TIP:

Het laten rusten van het beslag is belangrijk om je cupcakes mooi te laten rijzen. Het beslag zal ook wat dikker worden.
Kinderen zullen deze cupcakes zeker appreciëren, omdat ze zo puur en zacht zijn.
Cupcakes horen eigenlijk een vlakke bovenkant te hebben, zodat er een grote toef boterroom bovenop kan. Deze cupcakes zijn niet zo: ze blazen op en worden bol en zijn heerlijk. Zonder boterroom. Je zou ze dan misschien beter muffins noemen, maar ze hebben niet de structuur van muffins, eerder de structuur van.... cupcakes...
Vervang de kaneel door zeste van 1/2 citroen of sinaasappel of door het merg van 1 vanillestok.
Deze cupcakes hebben veel weg van madeleines.

Reacties