Toscaanse kip tagliatelle

Foto Cathy Van de Moortele
Verse tagliatelle, malse kipstukjes en een romige saus. Wie kan daar nee tegen zeggen? Wij alvast niet. Schuif aan tafel en geef je bord door. Goed voor 4 personen als je er een salade bij serveert.

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem
  • 2 grote tomaten, ontpit en in partjes gesneden
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 kipfilets, gespoeld en gedroogd, in reepjes gesneden
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel oregano
  • enkele chilivlokjes
  • citroenpeper
  • zout
  • olijfolie
  • 1 klein sjalotje, gesnipperd
  • 50 gr ricotta
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gr boerenboter
  • verse kruiden, gesnipperd (ik heb basilicum, bieslook en peterselie gekozen)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet die lichtjes in.
  • Maak de pasta volgens het recept en verwerk hem tot tagliatelle. Laat de tagliatelle 15 min drogen.
  • Schik de tomatenpartjes op de bakplaat (zorg voor voldoende ruimte tussen de partjes) en besprenkel met wat olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Rooster de tomaatjes 25 min.
  • Zet een grote pot water met zout op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Doe de kippenreepjes in een kom.
  • Meng het eiwit met het natriumbicarbonaat, rijstazijn, oregano, chilivlokjes, citroenpeper en zout. Giet dit mengsel over de kip, meng goed en laat 15 min staan.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een hapjespan.
  • Bak de kippenstukjes mooi bruin. Doe dat in meerdere keren, zodat ze de kip niet gaat stoven ipv bakken. 
  • Kook de tagliatelle gaar. Hou een pollepel pastakookvocht apart.
  • Giet de pasta af en laat hem even uitlekken in een vergiet.
  • Zet de pot terug op het vuur en doe er wat olijfolie in.
  • Fruit het sjalotje glazig.
  • Voeg de ricotta, Parmezaanse kaas, boter en verse kruiden toe. Leng af met het pastakookvocht en roer tot een gladde saus.
  • Voeg de pasta, tomaatjes en kippenreepjes toe en schep goed om.
  • Verdeel de pasta over 4 kommen en serveer meteen.
TIP:

Door de kip te laten marineren in eiwit met natriumbicarbonaat en rijstazijn, zal je kip extra mals en sappig zijn.

Reacties