Zachte notenbolletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel gewaardeerd recept, dat ik graag in het weekend maak. Zachte bruine bolletjes met stukjes walnoot erin. Lekker met kaas of gewoon met boter.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr water, lauwwarm
  • 20 gr verse gist
  • 60 gr zure room
  • 240 gr lichtbruin meel
  • 360 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 20 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 8 gr zout
  • 50 gr walnotenstukjes
  • extra bloem
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en los hem op.
  • Voeg de zure room toe en meng om.
  • Stort het meel en de bloem op het vocht.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Ondertussen voeg je de boter en het zout toe.
  • Na het kneden voeg je de walnotenstukjes toe en kneed je nog 2 min door.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het 5 min rusten onder een handdoek.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
  • Bol alle porties mooi op en leg ze op bakplaten met bakpapier.
  • Bestuif de bolletjes met bloem en snij ze kruiselings in.
  • Dek af met een handdoek en bubbeltjesplastiek.
  • Laat de bolletjes 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C.
  • Bak de broodjes 10 min. Ze hoeven niet te kleuren. 
  • Laat de broodjes afkoelen op roosters.
TIP:

Je kan ook kiezen voor hazelnoot of pecannoot.
Gebruik je liever korrelgist? Voeg dan 1 zakje van 7 gr toe aan de bloem.
Je kan ook ongezoete witte yoghurt gebruiken ipv zure room.
Als je de broodjes insnijdt aan het begin van de 2e rijs, is dat eerder als decoratie en niet om de broodjes gecontroleerd te laten "openbarsten" in de oven.

Reacties