Turkse lahmacun pizza

Foto Cathy Van de Moortele
Wat is het toch boeiend om andere culturen te mogen proeven. Elk land heeft zijn eigen keuken en specialiteiten. Eén van die specialiteiten die je overal in Turkije vindt, is lahmacun. Pizzadeeg wordt belegd met een vlees/groentesaus en zo gebakken. Alle pizza's worden op elkaar gestapeld als ze nog warm zijn, waardoor de stoom ervoor zorgt dat de pizza's zacht worden. Dat vergemakkelijkt het vullen en vooral het oprollen. Heerlijk!

Wat hebben we nodig:
  • voor het deeg
  • 1 kg pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt)
  • 100 gr water, lauwwarm
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 3 gr verse gist
  • 400 gr water
  • 10 gr zout
  • 20 gr olijfolie
  • voor de saus
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 tenen look, gepeld
  • 300 gr uien, gepeld en grof gesneden
  • 1 rode of groene paprika, ontpit en grof gesneden
  • verse peterselie, grof gehakt
  • 500 gr gehakt (kalf, lam, ...)
  • 8 gr zout
  • 4 gr witte peper
  • chilivlokken naar smaak
  • 20 gr olijfolie
  • 30 gr tomatenpuree
  • 200 gr passata van tomaat
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg. Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daar het water in.
  • Strooi de suiker in het water en breek er de gist in.
  • Roer het papje om.
  • Laat het papje 15 min rusten.
  • Voeg de rest van het water, het zout en de olie toe en laat de Kenwood het deeg 10 min kneden.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel. Laat het deeg 1.5u rijzen.
  • Ondertussen maak je de saus.
  • Blender de tomatenblokjes met de look, uien, paprika en peterselie.
  • Giet deze vloeibare groentesaus bij het gehakt en voeg het zout, de peper, chili, olie, tomatenpuree en passata toe.
  • Meng alles goed door elkaar met je handen. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Verwarm de oven op 260°C en warm een pizzasteen mee op in de oven. 
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 13 gelijke delen (ongeveer 115 gr per portie).
  • Verdeel ook de saus in 13 gelijke delen (ongeveer 125 gr per portie).
  • Bebloem je werkblad en rol elke portie deeg tot een mooi balletje.
  • Met een deegrol rol je elk balletje uit tot een zeer dunne cirkel.
  • Leg een vel bakpapier op een schep en leg daarop het pizzadeeg.
  • Met de achterkant van een lepel, verdeel je de saus over het deeg.
  • Zet de pizza 6 min in de oven. De onderkant moet lichtbruine vlekken vertonen.
  • Ga zo door tot alle pizza's gebakken zijn en stapel de gebakken pizza's op elkaar. De stoom zorgt ervoor dat de bodems zacht worden zodat ze straks mooi op te rollen zijn.
  • Beleg de pizza's met fijngesneden sla, fijngesneden (witte/rode) kool, geraspte worteltjes, ringen rode ui, plakjes tomaat, looksaus of yoghurtsaus met munt.
  • Rol de pizza op en snij hem diagonaal door.
TIP:

Als je een pizzafunctie op je oven hebt, gebruik dan deze functie om een krokante bodem en een zachte topping te bekomen.
Maak de pizza's die je wilt eten. De andere porties deeg dek je goed af met plastic folie. Laat ze een nachtje rusten in de koelkast en vries ze dan in. Laat het pizzadeeg overnacht in de koelkast ontdooien en ga verder zoals in het recept, als je ze op een later tijdstip wilt eten.

Reacties