Haverkoekjes met veenbesjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van knapperige koekjes! Met chocolate chips, noten of met gedroogd fruit, mij om het even, als ze maar knapperig zijn. Deze zijn het zeker. Gebruik havervlokken, geen havermout, voor het beste resultaat Deze keer heb ik gekozen voor veenbesjes maar je zou ook rozijntjes of ander gesnipperd gedroogd fruit kunnen gebruiken.

Wat hebben we nodig:
  • 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 55 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 20 gr melk
  • het merg van 1 vanillestok
  • 140 gr patisseriebloem
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 3 gr bakpoeder
  • 2 gr zout
  • 180 gr havervlokken (geen havermout)
  • 65 gr gedroogde veenbesjes
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter romig met de twee soorten suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg het ei, de melk en het vanillemerg toe en klop tot een homogeen beslag.
  • Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, het bakpoeder en het zout.
  • Mix deze droge ingrediënten onder de natte.
  • Spatel de havermout en de veenbesjes onder het deeg.
  • Dek af en laat 2u opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 175°C. Zet enkele bakplaten klaar en bekleed ze met bakpapier.
  • Maak balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaten.
  • Doop de onderkant van een glas in bloem en schud overtollige bloem af.
  • Duw de deegballetjes plat met het glas.
  • Bak de koekjes 16 - 18 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Schep de koekjes over op roosters en laat ze helemaal afkoelen.
TIP:

Bewaar de koekjes in een blikken trommel, zodat ze mooi krokant blijven.

Reacties