Zwitserse rol met cookies & milkpasta

Foto Cathy Van de Moortele
Je kent ze wel, die plakken biscuit die je oprolt tot een Zwitserse rol. Meestal gevuld met boterroom of slagroom of confituur. Deze keer gaan we voor een gemarmerde Zwitsere rol met een vulling van Duo Penotti cookies & milkpasta.

Wat hebben we nodig:

  • 7 gr pure cacao
  • 15 gr volle melk
  • 85 gr patisseriebloem
  • 15 gr melkpoeder
  • merg van 1 vanillestokje
  • snuifje zout
  • 95 gr volle melk, lauwwarm
  • 80 gr neutrale olie (ik heb Mix4 gebruikt)
  • 6 eierdooiers
  • 6 eiwitten
  • snuifje wijnsteenpoeder
  • 110 gr fijne griessuiker
  • Duo Penotti cookies & milkpasta of een andere vulling naar keuze

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een vierkante bakvorm van 28x28cm klaar en vet hem in. Bekleed met bakpapier (onderkant en zijkanten)
  • Meng de cacao met de melk tot een gladde, dikke pasta.
  • Zeef de bloem met het melkpoeder. Voeg de vanille en het zout toe.
  • Meng de melk met de olie.
  • Giet de melk/olie bij de droge ingrediënten en meng goed.
  • Voeg de eierdooiers één voor één toe en meng telkens goed.
  • Weeg 130 gr van dit beslag af en doe daar het cacaopapje bij. Meng goed.
  • Klop de eiwitten half op in een brandschone kom en schone kloppers.
  • Voeg het wijnsteenpoeder toe en klop verder op.
  • Voeg de suiker in deeltjes toe en blijf kloppen tot je zachte pieken bekomt.
  • Spatel 105 gr van de opgeklopte eiwitten door het cacaomengsel. Je mag hiervoor een garde gebruiken.
  • Spatel de resterende eiwitten door het gele beslag. Ook hier mag je een garde gebruiken.
  • Giet het gele beslag in de voorbereide bakvorm. Tik even de vorm zachtjes op je werkblad, zodat luchtbelletjes verdwijnen.
  • Breng het bruine beslag over in een spuitzak met rond tipje en spuit baantjes bruin beslag op het gele beslag tot het beslag op is.
  • Tik even de vorm zachtjes op je werkblad, zodat luchtbelletjes verdwijnen.
  • Met de steel van een houten lepel, trek je strepen van boven naar onder en weer naar boven door het beslag. Draai de vorm een kwart en trek ook aan deze kant strepen van boven naar onder en weer naar boven. Dit zal het beslag marmeren.
  • Bak de biscuit 10 min op 170°C. Verminder de temperatuur naar 150°C en laat de biscuit nog 25 min bakken.
  • Laat de gebakken biscuit 3 min afkoelen op een rooster. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Leg een vel bakpapier op de biscuit en leg daarop een grote plank.
  • Draai de bakvorm om, zodat de biscuit op de plank met het bakpapier komt te liggen. 
  • Verwijder het bakpapier dat in de vorm zat en nu op de onderkant van de biscuit zit.
  • Besmeer de biscuit met een dun laagje vulling.
  • Gebruik het onderliggende bakpapier om de biscuit op te rollen.
  • Leg de rol 30 min in de koelkast om op te stijven.
  • Verwijder het bakpapier en snij de rol in plakken.

TIP:

Bestuif de rol met bloemsuiker vooraleer je hem aansnijdt.
Zorg dat de vulling op kamertemperatuur is, zodat je hem makkelijk kan opensmeren. Gebruik hiervoor een platte spatel.

Reacties