Spaghetti squash

Foto Cathy Van de Moortele
Heel af en toe kan ik eens een spaghetti squash op de kop tikken. Gegeerd door mensen die low carb eten en spaghetti squash eten ter vervanging van echte pasta. Laag in koolhydraten dus, maar ook gewoon lekker. En daarom heb ik hem in huis gehaald. Gevuld met spinazie, ricotta, bolognaise, vers gemaakte marinarasaus...

Wat hebben we nodig:
  • 1 spaghetti squash
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 400 gr boerengehakt
  • 1 recept marinarasaus, warm
  • 2 handenvol jonge spinazie, gewassen 
  • 1 potje ricotta
  • 1/2 zakje geraspte mozzarella cucina
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Leg de squash 5 min in de microgolf op volle kracht. Dit zal het makkelijker maken om de pompoen te halveren.
  • Snij de squash horizontaal doormidden en verwijder de pitten en het draderige gedeelte.
  • Besprenkel het vruchtvlees met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Draai de pompoenhelften om, zodat het vruchtvlees op de bakplaat ligt.
  • Rooster de pompoen 30-45 min of tot je het vruchtvlees makkelijk los kan maken met 2 vorken.
  • Ondertussen maak je de saus.
  • Laat wat olie warm worden in een grote pan.
  • Fruit de uien glazig en voeg het gehakt toe.
  • Bak het gehakt rul.
  • Kruid met peper en zout. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Meng de marinarasaus door het vlees en hou warm.
  • Haal de squash uit de oven. Draai de helften om en gebruik twee vorken om het vruchtvlees uit te rafelen tot "spaghetti". Ga goed tot tegen de randen. Als het vruchtvlees gaar genoeg is, kan je moeiteloos alles losmaken.
  • Leg in elke helft een grote handvol spinazie.
  • Verdeel de ricotta over de twee helften.
  • Schep de saus over de ricotta en strooi de mozzarella over de saus.
  • Zet de pompoen nog 15-20 min terug in de oven of tot de kaas mooi gesmolten is.
  • Serveer het gerecht in de pompoen, zoals hij uit de oven komt.
TIP:

Maak je marinarasaus in grote hoeveelheden en vries ze in porties in. Ik gebruik deze saus zo vaak als basissaus voor verschillende recepten. Als je ze in zakjes plat invriest, is ze heel snel ontdooid.
Mozarella cucina is er nu ook geraspt. Deze kaas is uitermate geschikt om te smelten op pizza of pasta.





Reacties