Garganelli alla Norma

Foto Cathy Van de Moortele
Het was al zo lang geleden dat ik nog eens garganelli gemaakt had, omdat het best arbeidsintensief is. Maar eens je er aan begint, ervaar je ook de rust van pasta maken. Ik heb de garganelli 5x5cm gemaakt, wat het werk minder inspannend maakt dan wanneer je voor 3x3cm kiest.
Alla Norma.. met veel tomaten, ui, look, selder en aubergine. Niets dan heerlijkheid. Een vegetarische pastaschotel waar ik geen nee tegen zeg.
Ik had nog een klein beetje chimichurri over en die deed het prima ter afwerking.

Wat hebben we nodig:
  • verse garganelli, gemaakt van 4 eieren, 200 gr pastabloem "00" en 200 gr semola de Cecco
  • 2 aubergines, geschild en in blokjes gesneden 
  • grof zout
  • 50 ml olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld, geplet en gesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in maantjes gesneden
  • 1 koffielepel chilivlokjes
  • 80 gr Bomba tomatenpuree
  • 1 grote fles passata van tomaten (Mutti)
  • 2 blikken tomatenblokjes (Mutti)
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • peper van de molen
  • zout
  • 150 ml olijfolie
  • Parmiggiano Reggiano
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de garganelli volgens het recept en laat ze even drogen op een pastadroogrek.
  • Doe de blokjes aubergine in een vergiet op een kom.
  • Bestrooi met flink wat grof zout.
  • Laat de aubergine 20 min uitlekken. 
  • Spoel af onder koud water en laat opnieuw uitlekken.
  • Dep de aubergineblokjes droog met keukenpapier.
  • Zet een grote, zware pot, type Le Creuset op een stevig vuur.
  • Laat de olie goed warm worden en fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de look toe en laat die even meebakken.
  • Voeg ook de maantjes selder toe en roer goed om. Laat alle groentjes zacht worden op een medium vuur.
  • Roer de chilivlokjes door de groenten.
  • Meng de tomatenpuree door de groenten en laat ze even meebakken.
  • Blus met passata en tomatenblokjes.
  • Kruid met peterselie, oregano, peper en zout.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan op een heel zacht vuurtje pruttelen onder deksel. Hoe langer de saus kan opstaan, hoe meer smaak ze zal hebben.
  • Neem een diepe pan en doe daarin de 150 ml olie.
  • Laat de olie heel heet worden.
  • Frituur de aubergineblokjes in verschillende beurten mooi bruin.
  • Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier en roer ze dan door de saus.
  • Kook de garganelli al dente en schep hem in de grote pot met saus.
  • Laat de saus nog even goed doorwarmen en serveer in 4 kommen.
  • Geef het blok Parmezaanse kaas en de rasp door.
TIP:

Als je nog nooit aubergine gegeten hebt, is dit een goede eerste stap.



Reacties