Kip met ananas in zoetzure saus

Foto Cathy Van de Moortele
Wat is het lang geleden dat we nog eens Chinees gaan eten zijn. Vroeger deden we dit elk trimester na de schoolexamens, als beloning voor de kinderen, maar nu ze volwassen zijn, gebeurt dat niet zo vaak meer.
Ik had zo'n zin in kip met ananas in zoetzure saus, dat ik besloot om die gewoon zelf te maken. Wanneer je kippendijen gebruikt in plaats van kipfilets, heb je heerlijke malse, sappige stukjes kip. Haal verse ananas in huis en volg eens de tips voor het koken van je rijst. Aanrader!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr kippendijen, ontbout en in hapklare stukken gesneden
  • peper en zout
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel olie
  • 175 gr ketchup
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • witte peper
  • 75 gr witte azijn
  • 200 gr koud water
  • 30 gr maïzena
  • 1 ei
  • 30 gr maïzena
  • olie
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 1 ananas, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in stukken gesneden
  • 200 gr losse basmatirijst
Hoe gaan we te werk:
  • We gaan eerst de kip marineren: doe de stukjes kip in een kom.
  • Kruid met peper en zout, oestersaus en olie.
  • Laat de kip 30 min marineren.
  • Doe de ketchup met de suiker, soja, witte peper en azijn in een steelpan.
  • Los de maïzena op in het koude water en voeg het toe aan de rest in de steelpan.
  • Zet het vuur middelhoog en laat de zoetzure saus goed warm worden.
  • Van zodra er bellen op de saus komen, moet je blijven roeren zodat de saus niet aanbrandt.
  • Hou de saus warm.
  • Ondertussen meng je een ei en 2 eetlepels maïzena onder de gemarineerde kip.
  • Zet de frituurpan op 160°C en frituur de kippenblokjes tot ze lichtgekleurd zijn. Leg niet teveel kip ineens in het mandje, of het vet koelt te snel af (ik heb in 3x deze hoeveelheid gefrituurd).
  • Laat de kip uitlekken op keukenpapier en verhoog de temperatuur naar 180°C.
  • Bak de kippenblokjes een 2e keer, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat wat olie warm worden in een wok.
  • Bak de uien tot ze zacht zijn (ze hoeven niet te kleuren). 
  • Voeg de zoetzure saus toe, samen met de ananas.
  • De stukken paprika gaar je voor in een bodempje water of voeg je gewoon aan de saus toe als je ze graag knapperig hebt.
  • Voeg nu ook de gefrituurde kippenblokjes toe aan de saus en warm nog even goed door.
  • Serveer met de rijst.
TIP:

Was de rijst 3x in een kom met vers water (neem telkens vers water). Giet af in een vergiet en spoel het laatste stof weg. Laat de rijst nu 15 min staan in een kom met water. Dit zorgt straks voor extra witte rijst. Neem 3x zoveel water als het gewicht aan droge rijst: als je 200 gr rijst neemt, gebruik je 600 gr water om de rijst te koken.

Reacties