Tataki van zalm met krokante rijstvermicelli
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik heb deze keer gekozen voor tataki van zalm. Zorg voor uiterst verse zalm, daar je hem halfrauw serveert.
Wat hebben we nodig:
- getoaste sesamolie
- 1 zalmfilet, zonder vel
- rijstolie
- rijstvermicelli
- zout
- zoete chilisaus
- zwart sesamzaad
- pijpajuintjes, flinterdun gesneden
- plakjes sushigember
- toefjes wasabi
- Zorg voor een ijskoud plaatje (uit de diepvriezer).
- Laat wat sesamolie goed warm worden in een antikleefpannetje.
- Werk snel.
- Leg de zalmfilet in de pan voor enkele seconden en draai hem dan op de zijkant.
- Draai de zalmfilet op de andere kant en dan op de andere zijkant.
- Leg de zalmfilet op het ijskoude plaatje en laat afkoelen.
- Strijk wat zoete chilisaus op je bord. Gebruik hiervoor een kwastje.
- Snij de zalmfilet in dunne plakjes met een glad, scherp mes en schik ze op de saus.
- Strooi wat sesamzaad en pijpajuin over de zalm.
- Werk af met sushigember en toefjes wasabi.
- Vul een pan met hoge randen, met rijstolie.
- Laat de olie goed heet worden, tot ze bijna gaat roken.
- Verdeel de vermicelli in iets meer hanteerbare stukken.
- Laat een handvol vermicelli in de hete olie glijden.
- De vermicelli zal onmiddellijk opblazen en wit gaan kleuren. Haal de vermicelli na max 5 sec uit de hete olie met een inox tang.
- Draai de vermicelli om en laat nog 1 sec verder frituren.
- Laat de vermicelli uitlekken op keukenpapier en kruid met wat zout.
- Werk de tataki af met de rijstvermicelli.
Serveer de vermicelli meteen of bewaar hem in een goed afgesloten tupperware doos op kamertemperatuur.
Reacties