Zachte puntjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een beetje zoals ovenkoeken, deze zachte puntjes. Ze worden eerst op heel hoge temperatuur gebakken en mogen dan verder bakken op 180°C. Doordat je ze met bloem bestuift, blijven ze ook mooi zacht. De broodjes worden ingesneden net voor de tweede rijs. Niet met de bedoeling deze keer om ze mooi gecontroleerd te laten opengaan in de oven, maar eerder gewoon als decoratie.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 100 gr Farine de Meule (lichtbruin meel)
  • 400 gr Mistral (witte broodbloem)
  • 8 gr zout
  • 10 gr boter
  • 45 gr water extra
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Voeg het meel en de bloem toe en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Voeg het zout en de boter toe.
  • Voeg het extra water geleidelijk aan toe. 
  • Bol het deeg los op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rijzen.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en haal het deeg uit de kom.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 12 porties van elk 70 gr.
  • Bol de porties losjes op en laat ze 10 min rusten onder een handdoek op een licht bebloemd werkblad.
  • Zet 2 bakplaten met bakpapier klaar.
  • Draai de balletjes om en ontgas ze nogmaals. 
  • Vouw de balletjes tot langwerpige puntjes.
  • Leg op elke bakplaat 6 broodjes en bestuif ze lichtjes met bloem.
  • Snij elk broodje 2x in met een scherp mesje.
  • Dek af met een handdoek en laat de broodjes 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 260°C.
  • Bak de broodjes 5 min op 260°C en verlaag daarna de temperatuur naar 180°C. Bak de broodjes nog 7 min.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op roosters.
TIP:

Mijn bloemsoorten zijn van Dossche Mills. Ik koop ze bij Wittevrongel Tuin & Dier & Bakken in Eeklo, waar ik altijd kan rekenen op een ruime keuze en deskundig advies.

Reacties