Stokbroodjes van maltinut & gefruite uitjes

Foto Cathy Van de Moortele
Maltinut is zo'n mengeling van Dossche Mills, die ik graag in mijn voorraadkast heb. Ik bak er niet alleen brood maar ook koekjes mee. Heel fijn van smaak en lekker om er bijvoorbeeld stokbroden van te maken: beleg ze met kaas, vlees of gewoon boter. De gefruite uitjes zorgen voor extra verrassing en smaak.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 160 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 120 gr maltinut
  • 200 witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 10 gr boerenboter
  • 5 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de uien en laat ze mooi caramelliseren.
  • Kruid met peper en zout. Schep de uien op een bordje en laat ze helemaal afkoelen.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en los hem op.
  • Stort de maltinut en Mistral op het water en laat de Kenwood 11 min kneden op lage snelheid.
  • Voeg ondertussen de boter en het zout toe.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 45 min rijzen onder gesloten deksel in een lichtjes ingevette kom.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 3 gelijke porties. 
  • Maak elke portie langwerpig en laat ze even rusten onder een handdoek.
  • Vouw de bovenkant naar het midden. Vouw ook de onderkant naar het midden. Vouw de bovenkant over de onderkant zodat je een lange worst bekomt. Druk de onderste naad goed aan.
  • Rol elke portie verder uit tot je nagenoeg de lengte hebt van de holtes van de baguettesvorm van Emile Henry. 
  • Bebloem elke holte lichtjes en leg er de stokbroden in. Zet het deksel op de vorm en laat de broodjes nogmaals 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C.
  • Bestuif de broodjes lichtjes met bloem en snij ze 3-4 keer in met een lame (of ander scherp) mesje.
  • Zet de vorm met deksel in de oven en laat de broodjes 20 min bakken onder deksel.
  • Verwijder het deksel en laat de broodjes nog zo'n 6-8 min verder bakken tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de stokbroden afkoelen op een rooster.
TIP:

Heb je geen baguettesvorm van Emile Henry? Leg de stokbroden dan op een bakplaat met bakpapier. Bak ze 20 min in een oven van 225°C die je verlaagt naar 200°C van zodra de ovendeur weer dicht is.
Mijn bloem/meel koop ik bij Wittevrongel in Eeklo.
Maltinut is een gebruiksklare mengeling voor de bereiding van notenbrood. De geroosterde moutproducten en het roggemeel accentueren de notensmaak.
Voeg eens wat verse, geritste thijm toe aan het deeg, voor extra smaak.

Reacties