TV dinner

Foto Cathy Van de Moortele
Nu de feesten gedaan zijn en de fancy maaltijden weer een jaartje mogen wachten, heb ik voor jullie pure eenvoud. Een echte mannenmaaltijd: witte bonen in tomatensaus, hotdogs, BBQ-saus... En stiekem vind ik dit zelf ook heel erg smakelijk. Bovenop dit ovengerecht serveren we zelfgemaakte "biscuits": luchtige karnemelkbroodjes die heel goed passen bij dit rijke bonengerecht. De biscuits kan je (ongebakken) invriezen en op een later moment bakken.

Wat hebben we nodig:

voor de biscuits:
  • 250 gr patisseriebloem
  • 12 gr bakpoeder
  • snuifje natriumbicarbonaat
  • snuif zout
  • 6 gr suiker
  • 100 gr boerenboter, ijskoud en in kleine blokjes gesneden
  • 180 gr ongezoete karnemelk, ijskoud
voor het ovengerecht:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 oranje paprika, in grove brunoise gesneden
  • 700 gr witte bonen in tomatensaus
  • 200 gr zelfgemaakte BBQ saus
  • 1 eetlepel Tierenteyn mosterd
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • peper en zout
  • 300 gr hot dogs
  • Emmenthaler
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout en de suiker.
  • Met twee messen of met een deegsnijder, snij je de ijskoude blokjes boter door de bloem.
  • Voeg de karnemelk toe en meng nogmaals kort. Kneed het deeg niet, maar snij het met de 2 messen.
  • Pak het deeg samen tot een schijf van 1 cm dikte.
  • Met een ronde steker, duw je biscuits uit het deeg.
  • Kneed de restjes deeg niet samen, maar breng ze weer samen met je handen tot je weer een schijf hebt. Ga zo verder tot alle deeg gevormd is tot biscuits.
  • Leg de biscuits op bakpapier op een bakplaat en vries ze in.
  • Bewaar de bevroren biscuits in een diepvrieszakje en noteer: biscuits - 20 min op 190°C.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Laat de olie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien glazig en voeg de paprikablokjes toe.
  • Laat de paprika's mooi garen.
  • Giet de bonen en de BBQ saus bij de uien en paprika's. 
  • Roer de mosterd en suiker door de bonen en kruid af met peper en zout.
  • Snij de hot dogs in stukjes en roer ze door de bonen.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Stort de vulling in de ovenschaal.
  • Leg 6 bevroren biscuits bovenop het gerecht en schuif de schaal 20 min in de oven.
  • Rasp wat Emmenthaler over de biscuits en zet de schaal nog even in de oven.
TIP:

Cheddar doet het ook goed op deze biscuits.
Voeg eens wat gebakken spekblokjes en plakjes Gelderse rookworst toe aan dit gerecht voor nog meer smaak.

Reacties