Falafel

Foto Cathy Van de Moortele
Ik moet 18 geweest zijn, toen ik voor het eerst falafel at. Het was in een klein Libanees restaurantje in het begin van de Overpoortstraat in Gent. Ik vond het superlekker! Het werd geserveerd in een pitabroodje, wat voor mij ook nieuw was. Ondertussen is falafel geen rariteit meer en ik maak het ook graag zelf. Makkelijk zat!

Wat hebben we nodig:
  • 1 teentje look, gepeld en grof gehakt
  • 1/2 sjalotje, gepeld
  • verse peterselie, grof gehakt
  • 250 gr kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 1 koffielepel garam masala
  • peper 
  • zout
  • 1 koffielepel bloem
  • scheutje olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Cutter de look, het sjalotje en de peterselie fijn in de keukenrobot.
  • Voeg de kikkererwten toe en cutter glad.
  • Kruid met garam masala, peper en zout.
  • Voeg de bloem en de olijfolie toe en cutter nogmaals.
  • Je moet nu een dikke, vaste pasta hebben, waar je balletjes kan van maken zonder dat die aan de handen blijven kleven.
  • Duw de balletjes plat tot mini-hamburgertjes.
  • Verhit een pan met hoge randen waarin een ruime hoeveelheid (rijst)olie zit.
  • Frituur de falafel kort, tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met tahini dressing.
TIP:

Je kan de falafel zowel warm als koud eten. Ideaal in de picknick- of lunchbox.

Reacties