Deense aebleskiver (poffertjes)

Foto Cathy Van de Moortele
Wat was ik blij toen ik een gietijzeren poffertjespan vond die ik kon gebruiken op mijn Stoves inductieplaat. Poffertjes zijn superlekker en je kan er lekker veel van eten. Deze Deense poffertjes worden gemaakt met karnemelk, waardoor ze heel luchtig zijn. Zet het vuur niet te hoog (ik heb stand 5 van de 9 standen gebruikt) en blijf de poffertjes omdraaien. Je zal er geen spijt van hebben.

Wat hebben we nodig:
  • 3 eiwitten
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 250 gr patisseriebloem, gezeefd
  • 2 gr zout
  • 2 gr natriumbicarbonaat
  • 15 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 3 eierdooiers, losgeklopt
  • 400 ml karnemelk
  • 100 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • extra boter voor het invetten van de pan
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de eiwitten half op.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op tot ze stevig en glanzend zijn. Klop ze niet te droog.
  • Meng de bloem met het zout, het natriumbicarbonaat en de vanillesuiker.
  • Voeg de losgeklopte eierdooiers toe en roer goed om.
  • Voeg de karnemelk in 3x toe, zodat je telkens goed kan roeren met de garde en je geen klontertjes hebt.
  • Roer de gesmolten en afgekoelde boter door het beslag en giet een deel over in een poffertjesfles.
  • Verwarm de poffertjespan op het vuur, op stand 5 en laat ze goed warm worden.
  • Vet elke holte in met een beetje boter.
  • Giet in elke holte een kleine hoeveelheid beslag (de holtes mogen 3/4 gevuld worden).
  • Tegen dat je rond bent met de 15 holtes, kan je de eerste poffertjes al omdraaien. Gebruik hiervoor een tandenstoker of een klein vorkje. 
  • Zet de poffertjes één voor één op hun zijkant en laat overtollig beslag in de holte lopen. Draai nu het poffertje volledig om, zodat de onderkant kan gebakken worden.
  • Draai elk poffertje tot 2x om.
  • Haal de poffertjes uit de pan en hou ze warm.
  • Vet elke holte opnieuw in met een beetje boter, na elke bakbeurt.
  • Serveer de poffertjes met boter en bloemsuiker.
TIP:

In Denemarken worden aebleskiver geserveerd met confituur en bloemsuiker. Tijdens het rechtzetten van de poffertjes, kan er een vulling worden toegevoegd. Denk maar aan chocolate chips of een beetje confituur, waarna je het poffertje volledig omdraait om de 2e kant te bakken.

Reacties