Focaccia met look en basilicum

Foto Cathy Van de Moortele
Look is een musthave in je keuken, net als verschillende soorten uien en sjalot. Look is gewoon top en een smaakbommetje. Ook in deze heerlijke Italiaanse focaccia. Ga voor verse basilicum en een goede kwaliteit olijfolie. Je wilt toch een perfect resultaat?

Wat hebben we nodig:
  • 21 gr verse gist
  • 60 gr lauwwarm water
  • 100 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 350 gr witte broodbloem
  • 4 tenen look, gepeld en geperst
  • snuif zout
  • 30 gr olijfolie
  • 10 blaadjes verse basilicum, fijngesneden
  • ongeveer 100 gr water, lauwwarm
  • 60 gr olijfolie 
  • grof zeezout
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Meng het gistpapje met 100 gr bloem en laat deze poolish 20 min rijzen onder een handdoek.
  • Maak een putje in het midden van de 350 gr en doe er de poolish, look, het zout, de olie en de basilicum in.
  • Kneed het deeg gedurende 11 min. Voeg telkens wat water toe en kneed verder tot het deeg niet meer aan de vingers blijft plakken. Het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt.
  • Laat het deeg 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Ontgas het deeg en laat het 15 min rusten.
  • Rol het deeg uit op een lichtjes ingevet bakblik.
  • Vet je vingertoppen in met olie en druk ze in het deeg, zodat je brood overal putjes vertoont.
  • Besprenkel je focaccia met de rest van de olie.
  • Strooi nog wat grof zout over het brood.
  • Bak het brood 20 min of tot het gaar en mooi gekleurd is.
TIP:

Je kan ook wat grof gehakte rozemarijn over het brood strooien voor het de oven ingaat.

Reacties