Deense vanillekransjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 175 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestok
- 200 gr boerenboter, zacht maar niet gesmolten
- 1 ei
- 250 gr patisseriebloem
- 75 gr amandelmeel (van bruine amandelen)
- Verwarm de oven op 200°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Doe de suiker met de vanille in een kom en meng.
- Roer de boter met een garde door de suiker en blijf kloppen tot de suiker opgelost is.
- Roer het ei door het beslag.
- Zeef de bloem boven het beslag en roer om.
- Voeg het amandelmeel toe en roer kort een laatste keer om.
- Breng 1/3 van het beslag over in een spuitzak met fijn, gekarteld spuitmondje.
- Duw het beslag met een deegschraper goed naar voor, zodat er geen lucht in zit.
- Spuit kransjes op de bakplaten. Laat enige tussenruimte. Ik voorzag 15 koekjes per plaat.
- Bak de kransjes 6 - 8 min of tot de koekjes lichtjes gekleurd zijn.
- Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat en laat ze helemaal afkoelen op roosters.
- Bewaar de vanillekransjes in een koekjesblik.
Versier net voor het bakken met geconfijt fruit of chocoladeparels.
Gebruik gerust amandelpoeder (witte amandelen) ipv amandelmeel.
Uit dit recept heb ik zo'n 50 koekjes gehaald.
Reacties