Luikse balletjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 400 gr gemengd gehakt (rund/varken)
- 1 ei
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- peper en zout
- verse peterselie, fijngesnipperd
- 50 gr paneermeel
- vetstof
- 30 gr vetstof
- 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
- 1 koffielepel donkerbruine suiker
- 75 gr Luikse stroop
- 15 gr vloeiende bloem
- peper en zout
- 250 ml water
- Meng het gehakt met het ei en de sjalotjes.
- Kruid met peper, zout en peterselie.
- Dik het gehakt wat in met paneermeel.
- Maak balletjes van het gehakt en laat ze wat opstijven in de koelkast.
- Smelt wat vetstof in een gietijzeren pan en laat de balletjes aan alle kanten kleuren. Ze hoeven nog niet te garen.
- Maak ondertussen ook de saus klaar.
- Laat 30 gr vetstof smelten in een grote pan.
- Fruit de uien glazig en laat ze dan op een zachter vuur zachtjes kleuren.
- Strooi de suiker over de uien en meng de stroop eronder. Laat de uien karamelliseren.
- Strooi ook de bloem over de uien en meng goed tot de bloem opgenomen is.
- Kruid met peper en zout.
- Blus met het water en laat de saus goed doorwarmen tot ze pruttelt.
- Voeg de gebakken balletjes toe en zet een deksel op de pot.
- Laat de saus met de balletjes 45 min op een zacht vuur verder pruttelen.
- Voeg wat extra water toe als de saus te dik wordt of de balletjes dreigen aan te branden.
Lekker met aardappelpuree en kriekjes.
Voor 2-3 personen.
Reacties