Luikse balletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Meatballs, Zweedse balletjes, er zijn tal van recepten. Maar onze eigen Luikse balletjes verdienen ook hun plaats op mijn kookblog. Vandaag dus. Haal maar al een pot Luikse stroop in huis (trouwens ook lekker op de boterham, nostalgie ten top) en je kan er aan beginnen.

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr gemengd gehakt (rund/varken)
  • 1 ei
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 50 gr paneermeel
  • vetstof
  • 30 gr vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 koffielepel donkerbruine suiker
  • 75 gr Luikse stroop
  • 15 gr vloeiende bloem
  • peper en zout
  • 250 ml  water
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het gehakt met het ei en de sjalotjes.
  • Kruid met peper, zout en peterselie.
  • Dik het gehakt wat in met paneermeel.
  • Maak balletjes van het gehakt en laat ze wat opstijven in de koelkast.
  • Smelt wat vetstof in een gietijzeren pan en laat de balletjes aan alle kanten kleuren. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Maak ondertussen ook de saus klaar.
  • Laat 30 gr vetstof smelten in een grote pan.
  • Fruit de uien glazig en laat ze dan op een zachter vuur zachtjes kleuren.
  • Strooi de suiker over de uien en meng de stroop eronder. Laat de uien karamelliseren.
  • Strooi ook de bloem over de uien en meng goed tot de bloem opgenomen is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Blus met het water en laat de saus goed doorwarmen tot ze pruttelt.
  • Voeg de gebakken balletjes toe en zet een deksel op de pot.
  • Laat de saus met de balletjes 45 min op een zacht vuur verder pruttelen.
  • Voeg wat extra water toe als de saus te dik wordt of de balletjes dreigen aan te branden.
TIP:

Lekker met aardappelpuree en kriekjes.
Voor 2-3 personen.

Reacties