Kebab

Foto Cathy Van de Moortele
Noem het kebab of noem het frikandel, maar dat het lekker is, dat zal niemand betwisten. Vers bereid en gegrild in de oven: je kan er alle kanten mee op. Ik heb deze kebabs geserveerd in zelfgebakken naan brood, maar evenzeer als frikandel speciaal, met mayonaise, curry ketchup en fijngesnipperde uitjes. En nu jij!

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr gemengd gehakt (kalf/varken)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 ui, gepeld, grof geraspt en uitgeknepen
  • vers gesnipperde peterselie
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
  • 1 koffielepel kippenkruiden
  • 1/2 koffielepel lookpoeder
  • paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg het ei en de uitgeknepen ui toe.
  • Kruid met peterselie, peper, zout, nootmuskaat, kippenkruiden en lookpoeder.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg net voldoende paneermeel toe om een vaste massa te bekomen. Het gehakt moet stevig genoeg zijn om rond de vleespennen te blijven zitten.
  • Laat het bereide gehakt 30 min afgedekt afkoelen in de koelkast.
  • Verdeel het gehakt in porties van 100 gr.
  • Maak ballen van de 4 porties.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met wat warm water en neem in je hand 1 bal gehakt.
  • Duw die met je vingers tot een dikke worst.
  • Neem een vleespen en duw die in de lengte door de worst, zoals je hem in de lengte zou doorsnijden.
  • Maak je handen opnieuw lichtjes vochtig en verdeel het vlees al knijpend over de lengte van de vleespen, zodat je een lange, dunnere worst bekomt.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Grill de kebab aan alle zijden goudbruin en serveer meteen.
TIP:

Paneermeel hoef je niet te kopen. Maak je paneermeel zelf, van oud brood. Je brengt meer smaak in je gerecht met zelfgemaakt paneermeel.
Bij mijn Stoves zit een accessoire waarmee je deze kebab perfect kan maken: 4 vleespennen op een houder, die je op je druipplaat zet, zodat de sappen van het vlees in de schaal lopen en jouw vlees perfect gegrild wordt. Je kan deze vleespennen ook gebruiken voor vis- of andere brochetten. Probeer eens zelf brochetten te maken met gemarineerde varkenshaas, ui en paprika.
Heb je een Easy Kabob maker in huis? Dan is dit recept daar ideaal voor.

Reacties