Zuiderse puree

Foto Cathy Van de Moortele
Je hebt het alvast wel door, dat deze week helemaal gewijd is aan de courgette, dankzij het reuzegrote exemplaar dat ik van mijn vriendin kreeg. Een veel te grote courgette is vaak enkel nog bruikbaar in soep, maar ik heb er al zoveel verschillende gerechtjes mee gemaakt, dat ik nog even doorga. Voor vandaag deze aardappelpuree, verrijkt met courgette en zongedroogde tomaat.

Wat hebben we nodig:

  • 3 grote aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 4 zongedroogde tomaten
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 250 gr courgette, in grove brunoise gesneden
  • 1 koffielepel provençaalse kruiden
  • 100 gr mozzarella cucina, in blokjes gesneden
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de aardappelen gaar in ruim, gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Voeg het klontje boter toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Hou de puree warm.
  • Overgiet de zongedroogde tomaten met heet water en laat ze 5 min wellen. Snij ze daarna in reepjes.
  • Laat wat olie smelten in een gietijzeren pan en fruit de ui aan.
  • Voeg de courgetteblokjes toe en laat ze mooi bruin bakken en zacht worden.
  • Kruid met peper, zout en provençaalse kruiden.
  • Meng de courgette, zongedroogde tomaat en mozzarella onder de puree.
  • Werk af met een straaltje lekkere olijfolie.

TIP:

Ook blokjes feta zouden het hier goed bij doen.
Mozzarella cucina (Galbani) is bedoeld voor warme gerechten, zodat de kaas mooi smelt. Gebruik niet de bollen mozzarella in warme bereidingen. 

Reacties