Griekse pita broodjes met oregano

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb ze gisteren geserveerd, bij de Griekse salade. Deze pitabroodjes zijn kruidig en licht. Door de gist rijzen ze goed en ze zijn sneller klaar dan een gewoon brood, omdat ze maar 1x moeten rijzen. Dit recept is goed voor 6 grote pitabroden.

Wat hebben we nodig:
  • 160 gr melk
  • 80 gr water
  • 24 gr verse gist
  • 1 koffielepel suiker
  • 320 - 360 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 6 gr zout
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel olie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk en het water in de kom van de Kenwood.
  • Los de gist op in het vocht en voeg de suiker toe.
  • Stort 320 gr bloem op het vocht en laat de Kenwood het deeg kneden.
  • Voeg meer bloem toe als het deeg veel te nat blijft.
  • Kruid met zout en oregano en voeg ook de olie toe.
  • Laat de Kenwood verder kneden tot je een soepel deeg hebt dat niet meer aan de vingers blijft kleven;
  • Maak een bal van het deeg en laat het 45 min rijzen in een afgedekte kom.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en laat die 15 min rusten.
  • Olie je werkblad lichtjes in.
  • Bol het deeg mooi op en rol de balletjes dan uit tot cirkels van 20 cm doorsnede.
  • Verhit een gietijzeren pan op een medium-hoog vuur.
  • Bak de broodjes aan beide kanten tot ze hier en daar bruine vlekken vertonen. Dit duurt zo'n 3 min.
  • Hou de broodjes warm tussen een handdoek.
TIP:

Eet de broodjes liefst meteen op.
Moet je de broodjes toch bewaren? Beleg ze dan bv met kaas en ham en vouw ze dicht. Bak ze in de grill.

Reacties