Zomerse tomatensalade

Foto Cathy Van de Moortele
Verschillende kleuren tomaat, guacamole wanneer de avocado's net op hun best zijn en croutons die je maakt van een homp oud wit brood. Schuif je aan?

Wat hebben we nodig:
  • 2 dikke sneden oud wit brood, ontkorst en in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • oregano
  • 1 gele tomaat
  • 1 oranje tomaat
  • 1 kumato tomaat
  • 1 pruimtomaat (langwerpig)
  • 1/2 rode ui, gepeld en in flinterdunne ringen gesneden
  • 1 eetlepel Dupuy linzen
  • 1 avocado
  • citroensap naar smaak
  • 1 koffielepel Mexicaanse kruiden
  • 1/8 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 blaadjes basilicum, in fijne reepjes gesneden
  • olijfolie
  • peper en zout
  • crème de balsamico
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel de blokjes brood op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie.
  • Strooi de oregano over de broodblokjes.
  • Bak de broodblokjes goudbruin en laat ze afkoelen.
  • Snij de tomaten in plakjes, partjes, helften, .. zoals je zelf wilt. Creëer wat textuur op je bord door verschillende snijwijzen te gebruiken.
  • Strooi de fijne uienringen over de tomaten.
  • Kook de linzen beetgaar in een klein beetje water. Kruid pas achteraf met wat zout.
  • Versier de tomaten met de linzen.
  • Haal het vruchtvlees uit de avocado en plet het met een vork.
  • Meng met citroensap, Mexicaanse kruiden en rode ui.
  • Leg hier en daar een lepeltje guacamole tussen de tomaten en bestrooi je salade met de basilicumreepjes en croutons.
  • Besprenkel de salade met olijfolie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Werk af met balsamico en dien op.
TIP:

Maak deze salade niet op voorhand. De guacamole zou verkleuren en je tomaten verleppen.
Voor een variant snij je het brood niet in blokjes, maar droog je het brood in sneden in de oven. Besmeer met de guacamole en serveer op die manier de toast bij je salade.



Reacties