Courgette pannenkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Onze eerste courgetten in de tuin laten zich zien. Superleuk om zelf wat groenten te kweken en daar het resultaat van te oogsten.
Courgette pannenkoekjes, ik moet ze wat vaker maken, echt. Een leuke manier om courgette te eten. Zorg dat je de geraspte courgette heel goed uitknijpt, zodat je pannenkoekjes niet te vochtig zijn. Met of zonder mozzarella, zoals je zelf kiest, maar wat is er nu niet lekker met mozzarella?

Wat hebben we nodig:
  • 2 courgetten
  • 1 koffielepel zout
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • verse bieslook, gesnipperd
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 6 blaadjes basilicum, gesnipperd
  • 120 gr bloem
  • peper en zout
  • 3 gr bakpoeder
  • 175 gr mozzarella cucina, grof geraspt
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Rasp de courgetten grof na het verwijderen van de uiteinden.
  • Doe de geraspte courgetten in een vergiet en hang die boven een kom.
  • Strooi het zout over de courgetten en laat ze een half uurtje uitlekken.
  • Spoel de courgetten af en zwier ze droog in de slazwierder. Doe dit meerdere keren, tot de courgette praktisch geen vocht meer bevatten. Hoe droger hoe beter.
  • Meng de courgetten met de eieren en de kruiden.
  • Meng de bloem met peper, zout en bakpoeder.
  • Strooi de bloem over de courgetten en meng goed.
  • Meng de geraspte mozzarella door het beslag.
  • Laat een eetlepel olie heet worden in een gietijzeren pan.
  • Schep 3 hopen beslag met een roomijsschep en duw ze een beetje platter met een spatel.
  • Laat de pannekoekjes 3-4 min bakken en draai ze dan om. Ze mogen lichtjes bruin gebakken zijn.
  • Voeg wat olie toe als de pan te droog wordt.
TIP:

Zoek naar mozzarella cucina. Deze mozzarella is uitermate geschikt voor warme bereidingen (pizza, pasta, quiche, ..). Resterende mozzarella cucina verwerk je best zo snel mogelijk of je vriest hem goed ingepakt in folie in.
Heb je geen slazwierder? Droog je courgetten dan in een handdoek die je uitknijpt of duw ze door een pureeknijper. 

Reacties