Griekse salade

Foto Cathy Van de Moortele
Nu het toch al 6 weken op en top zomer is, mag er ook wel eens een zomerse salade op het menu staan. Deze Griekse salade bijvoorbeeld: boordevol krokante groentjes, zwarte olijven en zoute fetakaas. Een aanrader! Eet er pitabrood bij en geniet van de zon.

Wat hebben we nodig:
  • 1/4 rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel azijn
  • 1/4 groene paprika, in reepjes gesneden
  • 1/2 komkommer, geschild en in halve maantjes gesneden
  • 10 tricolore kerstomaatjes, gehalveerd
  • 5 basilicum blaadjes, gescheurd
  • 3 takjes verse oregano, geritst
  • grof zout
  • peper van de molen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 15 zwarte olijven
  • 75 gr fetakaas
  • extra olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de ringen ui in het water met de azijn en laat dat 15 min staan. Giet af.
  • Meng de uiringen met de paprikareepjes, maantjes komkommer, tomaatjes.
  • Kruid met basilicum, oregano, peper en zout.
  • Bevochtig de salade met de olijfolie en de azijn.
  • Meng alles door elkaar en breng over in een mooie kom.
  • Verdeel de kappertjes en de olijven over de salade.
  • Breek de feta in stukken en schik die op de salade.
  • Werk af met extra olijfolie.
  • Dien op met brood.
TIP:

Hou je niet van feta? Neem dan de mildere koemelkversie, die zeker even lekker is, maar niet de sterke smaak van feta heeft: apetina witte kaasplak.
Door de rode ui en het azijnwater te marineren, verdwijnt het rauwe element en wordt de ui wat zachter.

Reacties