Scampi taco

Foto Cathy Van de Moortele
Heerlijk toch, zo'n partyfood, buiten in de tuin? Scampi zitten hier standaard in de vriezer. Ik laat ze ontdooien in een vergiet in een bak koud water, gedurende zo'n 20 min. Goed droog deppen en dan een half uurtje laten marineren in kruiden, zodat ze wat pit krijgen. Laat je scampi op kamertemperatuur komen voor je ze grillt, zodat ze ook van binnen warm zijn zonder uit te drogen.
Ik heb gekozen voor 2 verschillende salades: een rode koolsalade en een wortelsalade. Zo is er voor elk wat wils en heb je extra kleur op tafel. In de rode koolsalade heb ik ook de steel van een broccoli verwerkt, door die grof te raspen. Zo hoef je niets meer weg te gooien als je broccoli klaarmaakt. Proberen hoor!

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • 1 eetlepel taco kruiden
  • 1 koffielepel komijn
  • 8 zachte taco's
  • 1/2 zak rucola
  • 1/8 rode kool, geschaafd
  • steel van 1 broccoli, grof geraspt
  • 1/8 witte kool, geschaafd
  • 6 eetlepels volle Griekse yoghurt of zure room
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • verse koriander, gesnipperd
  • peper en zout
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 2 wortelen, geschraapt en geraspt
  • 5 radijzen, schoongemaakt en geraspt
  • 1/8 witte kool, geschaafd
  • 1 avocado, gepeld, ontpit en in plakjes gesneden
  • olijfolie
  • sriracha
  • 1/2 citroen, in partjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de ontdooide scampi in een kom en kruid ze met de tacokruiden en de komijn.
  • Dek af met plastic folie en zet ze 30 min in de koelkast. 
  • Laat de scampi daarna weer op kamertemperatuur komen van zodra je aan je maaltijd begint.
  • Vul de zachte taco's met een bodempje rucola.
  • Maak de rode koolsalade: meng de geschaafde rode kool met de geraspte broccoli en de witte kool.
  • Maak een dressing van de yoghurt, look, koriander, peper, zout, zeste en citroensap. Deze dressing zal je ook voor de wortelsalade gebruiken en het restant geef je er apart bij.
  • Meng net voldoende dressing onder de salade.
  • Verdeel de rode koolsalade over 4 taco's.
  • Maak de wortelsalade: meng de geraspte wortelen met de geraspte radijzen en witte kool.
  • Meng net voldoende dressing onder de salade en verdeel ze over 4 taco's.
  • Schik op elke taco enkele plakjes avocado.
  • Laat een gietijzeren pan goed heet worden (tot ze rookt) met een eetlepel olijfolie erin.
  • Bak de scampi (best in 2 delen) tot ze mooi krokant zijn en bak dan kort de andere kant.
  • Verdeel de scampi over de taco's en serveer.
  • Geef er de rest van de dressing bij en druppel er wat sriracha over voor extra pit. 
  • Serveer met de partjes citroen.
TIP:

Scampi zijn niet goedkoop, maar het is wel fijn als je kiest voor lekkere scampi. Zorg dat je pan echt heet is voor je ze bakt, zodat ze niet stoven maar mooi krokant bakken. Bak ze niet langer dan nodig, zodat ze mooi sappig blijven binnenin.

Reacties