Patatas bravas

Foto Cathy Van de Moortele
Recht uit Spanje: patatas bravas. Je bestelt ze bij het aperitief, terwijl je geniet van een sangria in het zonnetje op een Spaans terras. Niet moeilijk om te maken, maar wel lekker natuurlijk. Serveer deze patatas bravas met nog extra tapas zoals chorizo, olijven, toast met geplette tomaten, ...

Wat hebben we nodig:
  • 4 aardappelen, geschild en gewassen
  • water met 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • chilisaus naar smaak
  • peper en zout
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel witte peper
  • snuif cayennepeper
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in dikke plakken en daarna in grove brunoise.
  • Zet de aardappelblokjes op in het water met het bouillonblokje en laat ze koken tot ze net beetgaar zijn.
  • Giet af.
  • Laat de aardappelen volledig drogen en afkoelen.
  • Maak ondertussen de aïoli: meng de ketchup met de tomatenpuree, chilisaus, peper, zout, mayo en look. 
  • Verhit de frituurpan op 180°C.
  • Bak de blokjes aardappel tot ze goudbruin zijn.
  • Schud de aardappelblokjes op in een vergiet met keukenpapier.
  • Bestrooi de aardappeltjes met een mengeling van zout, peper en cayenne en schud nogmaals op.
  • Serveer de saus met de patatas bravas.
TIP:

Maak de saus zo pikant als je zelf wilt.

Reacties