Spaghetti van Akis

Als je houdt van de Griekse keuken en het levendige enthousiasme van de Grieken, dan kan ik je ten zeerste aanraden om Akis Petretzikis te volgen. Wat een vreugde om hem bezig te zien en mee te mogen genieten van het lekkers van Griekenland.
Foto Cathy Van de Moortele
Ik was op zoek naar een pastareceptje om mijn lunch extra aangenaam te maken. Na een verblijf in Dublin, met oa het gezelschap van 3 Grieken: Dimitris, Dimitris en Dimitris (echt waar), had ik wel zin in de Griekse keuken. Akis gaf me de inspiratie: dit is mijn versie.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1/2 ui, gepeld en grof gehakt
  • 1 grote wortel, geschraapt, doormidden gesneden en in stukjes gesneden
  • 1 stengel selder, gehalveerd 
  • 1 prei, gewassen en in maantjes gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • enkele chilivlokjes
  • 1 takje thijm, geritst
  • peper en zout
  • 2 tomaten
  • 6 kastanjechampignons, schoongemaakt en grof gehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 50 ml witte wijn
  • 100 ml water
  • 150 gr spaghetti
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie warm worden in een grote hapjespan.
  • Fruit de ui glazig en voeg de wortel, selder en prei toe.
  • Laat de groenten op een matig vuur garen. Ze mogen zelfs een beetje karamelliseren.
  • Voeg de look toe en kruid met chili, thijm, peper en zout.
  • Rasp de tomaten grof boven een kom: de pellen gooi je weg en het vruchtvlees voeg je toe aan de saus, samen met de champignons en de tomatenpuree.
  • Roer goed om. De massa zal behoorlijk droog zijn.
  • Laat even meebakken, zodat de tomatenpuree extra smaak krijgt.
  • Blus met de witte wijn en laat die nagenoeg uitkoken.
  • Voeg het water toe en laat de saus een kwartiertje sudderen onder deksel.
  • Kook ondertussen de spaghetti gaar in ruim, gezouten water.
  • Giet af en meng de spaghetti onder de saus.
  • Serveer in 2 mooie kommen en dien op.
TIP:

Dit gerecht is vegetarisch maar ook veganistisch. Ideaal voor als je eens een lekker gerechtje wilt presenteren zonder dierlijke producten.

Reacties